tiistai 3. kesäkuuta 2014

Verkkouutiset: Hallituksessa kiista Suomesta palauttamista vastustavista - määrä kymmenkertaistui

Verkkouutiset: Hallituksessa kiista Suomesta palauttamista vastustavista - määrä kymmenkertaistui 3.6.2014

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan hallituksen sisällä käydään poliittisia neuvotteluja hylättyjen turvapaikanhakijoiden ja karkotettavien palauttamisesta.

Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina EU:n, sen jäsenvaltioiden ja Vietnamin välistä puitesopimusta.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) otti asiasta puhuttaessa esiin Korkeimman hallinto-oikeuden vuoden takaisen tulkinnan. Sen mukaan maassa laittomasti oleskelevalle henkilölle, joka ei suostu vapaaehtoisesti lähtemään ja jota hänen kotimaansa ei suostu vastaanottamaan, pitää antaa oleskelulupa.

– Siis ihminen, joka on Suomessa syyllistynyt rikokseen, pitää palkita siitä, ettei hän vapaaehtoisesti suostu lähtemään, antamalla hänelle oleskelulupa Suomeen. Tämä on järjetöntä, Ben Zyskowicz totesi.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) vastasi, että kysymys "on ollut todellakin meille ongelmallinen". Aiemmin lakia tulkittiin niin, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut tai karkotettava henkilö "kuitenkin käytännössä" palautettiin.

– Nyt ei enää voida palauttaa, ja sen jälkeen tuo tänne jääneiden henkilöiden, joille on ollut nyt sitten annettava tuo tilapäinen oleskelulupa, määrä on kymmenkertaistunut, ja on suuri riski, että tuo määrä voi jatkossa nousta, Päivi Räsänen sanoi.

– Eli tästä voi todellakin muodostua vääränlainen vetotekijä perusteettomien turvapaikanhakijoiden kohdalla.

Räsänen kertoi sisäministeriössä valmistellun lakiesityksen vapaaehtoisesta paluusta. Se tukee kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen vapaaehtoisesti tai jopa kesken prosessin palaavia ja edellyttää henkilöltä yhteistyötä tilapäisen oleskeluluvan saamiseksi.

– Siitä käydään hallituksen sisällä nyt poliittisia neuvotteluja, saadaanko se hallituksen yhteiseksi esitykseksi, Räsänen kertoi.

Ben Zyskowicz ihmetteli, mitkä voimat hallituksen sisällä "tällaista korjausta vastustavat ja haluavat, että tällaista hulluutta ylläpidetään Suomessa".