Helsingin Sanomat: Maksujen periminen ulkomaalaisilta opiskelijoilta kerää kannatusta 6.6.2014
Koulutuksen muuttaminen liiketoiminnaksi ja maksujen periminen ulkomaalaisilta opiskelijoilta näyttävät keräävän lisää kannatusta.
Koulutusviennin kasvattamisen puolesta käytettiin lukuisia puheenvuoroja Aalto-yliopistossa Espoossa perjantaina pidetyssä tilaisuudessa, jonka oli kutsunut koolle opetus- ja kulttuuriministeriö.
Koulutusviennin kasvun yhdeksi esteeksi nähtiin se, että koulutus on Suomessa pitkälti maksutonta. Korkeakoulujen tarjonta ulkomaalaisille voisi kasvaa, jos koulutus voisi olla maksullista.
Tilaisuudessa puhunut eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) uskoi, että mielenkiinto koulutusta kohtaan voisi kasvaa, jos EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta tulevilta tutkinto-opiskelijoita perittäisiin maksu.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) puolestaan puhui ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksujen verovähennysoikeuden puolesta.
Rohkeimman ajatuksen esitti peliyhtiö Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka, joka haluaa kasvattaa ulkomaalaisten opiskelijoiden määrän 100 000:een Suomen satavuotisjuhliin eli vuoteen 2017 mennessä.
Tätä nykyä ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita on Suomessa noin 20 000. Opetusministeriön selvitysryhmä esitti viime syksynä tavoitteeksi, että heitä olisi vuonna 2025 vähintään 60 000.
Angry Birds -pelihahmojen keulakuvan Vesterbackan mielestä suomalaisen koulutuksen hyvää brändiä ei osata hyödyntää lainkaan.
Hän kertoi esimerkkinä kohtaamisen Indonesiasta, jossa paikallinen koulutusministeri kertoi olevansa kiinnostunut kustantamaan jopa 10 000 tutkinto-opiskelijan opiskeluja Suomessa. Tähän suomalaisilla korkeakouluilla ei kuitenkaan ole rahkeita.
"Onhan se ihan älytöntä, että jos jengi haluaa ostaa maailman parasta koulutusta, niin me emme myy", hän sanoi.
Vesterbacka uskoo, että osa opiskelijoista jäisi Suomeen ja perustaisi uusia yrityksiä. Hänen mukaansa koulutusvienti pitäisi aloittaa opettajankoulutuksesta.