torstai 11. maaliskuuta 2010

YLE: Setlementin vapaaehtoinen höylää kynnyksistä korkeutta

YLE Häme: Setlementin vapaaehtoinen höylää kynnyksistä korkeutta 11.3.2010

Maahanmuuttaja törmää kotouttamisen jälkeenkin lukemattomiin outoihin asioihin. Asioidessa Kelassa, pankissa, työvoimatoimistossa ja muissa paikoissa tulija ilman auttajaa olisi lomakkeiden ja termien kanssa sormi suussa. Vapaaehtoinen tukija muuttaa asiat selkosuomeksi.

Hämeenlinnan setlementti madaltaa maahanmuuttajien kynnyksiä suomalaiseen elämään ja täydentää yhteiskunnan tarjoamia palveluita. Setlementin Tukiverkko-projekti tekee perhe- ja kriisityötä sekä kouluttaa vapaaehtoisia.

Tänä vuonna yhdistys on kouluttanut 16 uutta vapaaehtoista, kaikkiaan vertaistukijoita on käytettävissä parikymmentä. Heiltä ei vaadita muuta kielitaitoa kuin oma suomenkielensä, ei myöskään minkään alan erikoisosaamista. Tärkeintä on, että he omana itsenään haluavat olla auttamassa ja mukana monikulttuurisessa kanssakäymisessä.

Vapaaehtoisia Hämeenlinnassa kouluttaa vastaava ohjaaja Hanna Nyholm. Hän korostaa, että jokainen vapaaehtoinen saa itse päättää omat rajansa, missä haluaa olla mukana ja minkä verran. Tavallisinta on mukanaolo virastoissa ja apu papereiden kanssa. Muuten vapaaehtoistilanne on hyvä, mutta miehiä ja etenkin nuoria miehiä voisi olla mukana enemmän.

Hanna Nyholm sanoo, että sopeutumisessa on suuria eroja. Kielen oppimisen lisäksi koko ikänsä rutiköyhässä pakolaisleirissä asuneen pitää tutustua kokonaan outoon elinympäristöön ja maailmaan. Helpointa sopeutuminen on niille jotka tuntevat länsimaista elämäntapaa. Sekä yleensä nuorille.

- Nuorten nopea sopeutuminen saattaa olla myös ansa. Monesti käy niin, että etenkin perheen äiti ei opi kunnolla suomea ja jää lasten antaman avun varaan. Vanhempien ja lasten roolit menevät sekaisin, sanoo Hanna Nyholm.

Nuorille Hämeenlinnan setlementti on aloittanut myös isoveli- ja isosiskotoiminnan. Suomalaisen nuoren mukana maahanmuuttajan on helpompi löytää uusia kavereita ja harrastuksia kuin yksinään. Tarkoitus on, että maahanmuuttajat eivät lokeroidu omiin ryhmiinsä, vaan ovat tekemisissä sekä kantasuomalaisten että muiden maahanmuuttajien kanssa.