maanantai 19. huhtikuuta 2010

Maahanmuuttovirasto on arvioinut Afganistanin turvallisuustilanteen uudelleen

Tiedote: Maahanmuuttovirasto on arvioinut Afganistanin turvallisuustilanteen uudelleen 19.4.2010
YLE Uutiset: Suomi päivitti afganistanilaispakolaisten kriteerit

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Afganistan-ohjettaan, jossa arvioidaan Afganistanin tilannetta ja afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden kansainvälisen suojelun tarvetta maan tämänhetkisen turvallisuustilanteen perusteella.

Afganistanin turvallisuustilanne on epävakaa ja vaihtelee merkittävästi eri maakuntien välillä. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n heinäkuussa 2009 julkaiseman kannanoton mukaan kiivaimpia taisteluita käydään edelleen Helmandissa ja Kandaharissa, mutta levottomuuksia on alkanut esiintyä myös muissa maakunnissa.

Yksilöllisten syiden tarkasteluun enemmän huomiota

Afganistanin turvallisuustilanteen arvioinnista on tullut aiempaa hankalampaa, koska kansainvälisten toimijoiden ja etenkin avustusjärjestöjen pääsy alueille on vaikeutunut. Tämän sekä resurssipulansa takia UNHCR ei enää laadi alueellisia turvallisuuspäivityksiä, joita Maahanmuuttovirasto on aiemmin käyttänyt merkittävänä turvallisuustilanteen mittapuuna.

Tällä hetkellä UNHCR kehottaa kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota kansainvälistä suojelua hakevien yksilöllisiin perusteisiin. Maahanmuuttovirasto nostaakin yksilölliset syyt keskeisimmäksi kriteeriksi arvioidessaan Afganistanista kotoisin olevien turvapaikanhakijoiden kansainvälisen suojelun tarvetta.

Turvattomuuden takia suojelua vain neljästä maakunnasta tulijoille

Maahanmuuttovirasto antaa kansainvälistä suojelua pelkästään alueen huonon turvallisuustilanteen johdosta vain henkilöille, jotka ovat kotoisin neljästä Etelä- ja Itä-Afganistanin maakunnasta: Kandaharista, Helmandista, Khostista tai Kunarista. Aseellisesta selkkauksesta johtuen kyseisten maakuntien turvallisuustilanne on huomattavasti huonompi kuin muualla, mikä estää sieltä kotoisin olevien turvapaikanhakijoiden turvallisen kotiinpaluun. Näille hakijoille myönnetään oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella, ellei hakemuksessa ole yksilöllisiä syitä turvapaikan tai toissijaisen suojelun antamiseksi.

Muualta kotoisin olevien afganistanilaisten turvapaikkahakemuksiin tehdään kielteiset päätökset ja heidät käännytetään Afganistaniin, ellei heillä ole yksilöllistä perustetta oleskeluluvan myöntämiselle.

Monissa Keski- ja Pohjois-Afganistanin maakunnissa esiintyy levottomuuksia, mutta ne eivät täytä aseellisen selkkauksen määritelmää. Afganistanissa on edelleen paljon maakuntia, joissa levottomuudet eivät vaikuta tavallisen siviiliväestön elämään. Esimerkiksi Talibanin hallitsemat alueet eivät myöskään välttämättä ole turvattomia paikallisille siviileille, vaikka ulkomaalaisten pääsy alueille olisi estynyt.

Maahanmuuttoviraston linjaus on pääpiirteissään UNHCR:n ohjeistuksen mukainen. Maahanmuuttovirasto seuraa Afganistanin tilannetta tarkoin ja arvioi linjaustaan tarpeen mukaan uudestaan. UNHCR on ilmoittanut päivittävänsä parhaillaan omaa ohjeistustaan.

Työn alla myös palautussopimus

Päivitetty Afganistan-ohje perustuu pitkälti kesällä 2009 käynnistyneen, Euroopan paluurahaston tukeman Afganistan-hankkeen tuloksiin. Syksyllä Maahanmuuttoviraston ja poliisin edustajat kävivät tiedonkeruumatkalla Afganistanissa luomassa kontaktiverkostoa sekä alueella asuvien suomalaisten että kansainvälisten ja paikallisten organisaatioiden kanssa. Uusien kontaktien merkitys onkin korostunut nyt, kun UNHCR ei enää laadi turvallisuuspäivityksiä.

Suomi laatii parhaillaan myös kolmikantasopimusta Afganistanin ja UNHCR:n kanssa niin kielteisen päätöksen kuin myös oleskeluluvan saaneiden afganistanilaisten paluusta kotimaahansa.

Tänä vuonna maaliskuun loppuun mennessä Suomesta on hakenut turvapaikkaa 77 afganistanilaista. Vuonna 2009 määrä oli 461, jolloin afganistanilaiset turvapaikanhakijat olivat viidenneksi suurin kansallinen hakijaryhmä.

_____________________________________

YLE Uutiset: Suomi päivitti afganistanilaispakolaisten kriteerit

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Afganistanista tulevien turvapaikanhakijoiden kriteereitä. Yksilöllisiin syihin kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota. Linjaus mukailee YK:n ohjeistusta.

Pelkästään huonon turvallisuustilanteen vuoksi turvapaikka myönnetään nyt vain neljästä Etelä- ja Itä-Afganistanin maakunnasta lähteneille turvapaikanhakijoille. Aikaisemmin tällaisia maakuntia oli yhdeksän.

Tammi-maaliskuussa Suomesta on on hakenut turvapaikkaa 77 afganistanilaista. Viime vuonna afganistanilaisia turvapaikanhakijoita oli 461.