perjantai 3. syyskuuta 2010

Perheelliset.fi: ”Suomessa lapset saavat tehdä mitä tahansa”

Perheelliset.fi: ”Suomessa lapset saavat tehdä mitä tahansa” 3.9.2010

Suomalainen yhteiskunta koulutusjärjestelmineen sai kosolti hyvää mainetta amerikkalaisen Newsweek-lehden vertailussa. Kasvatusmaana Suomea kuitenkin saatetaan pitää liian vapaamielisenä ja jopa kylmänä: lapset itsenäistyvät vanhemmistaan varhain ja ovat joidenkin kulttuurien mittapuulla lähes heitteillä.

Suojaan länsimaiselta kulttuurilta

Kulttuurien yhteentörmäyksestä kertoo muun muassa Ihmisoikeusliiton toukokuussa julkaisema selvitys (pdf-dokumentti), joka käsittelee maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten lähettämistä vanhempien kotimaahan tai toiseen maahan väliaikaisesti kasvatettavaksi tai asumaan:

”Monet maahanmuuttajavanhemmista kokevat suomalaisen kasvatuksen erilaiseksi. Täällä lapset voivat tehdä heidän käsityksensä mukaan mitä haluavat, eikä vanhemmilla ole minkäänlaista auktoriteettia.”

”Erityisesti päihteiden käyttö ja varhaiset ja vapaat sukupuolisuhteet ovat asioita, jotka huolestuttavat vanhempia.”

”Vanhemmuuden muutokset stressaavia”

Somalivanhempien kasvatuskokemukset Suomessa poikkeavat usein kotimaan käytännöistä, kertoo toinen, vuonna 2006 julkaistu tutkimusartikkeli. Etenkin somaliäidit kokivat vaikeana, että Suomessa kasvatus on vanhemman henkilökohtaisella vastuulla. Somaliassa se on yhteisöllistä, ja apua saadaan muilta naisilta ja koko suvulta.

Somalivanhempien kokemuksissa korostuu tunne, että heillä on aiempaa vähemmän sananvaltaa perheen asioissa ja että valtio puuttuu kasvatukseen. Tytöillä on täällä paremmat mahdollisuudet kouluttautumiseen ja pärjäämiseen kuin Somaliassa, ja he myös suhtautuvat koulunkäyntiin poikia vakavammin. Somalit ovat Suomessa merkittävä maahanmuuttajaryhmä.

Suomessa turvallista liikkua ja leikkiä

Newsweek rankkasi Suomen tarjoaman koulutuksen maailman parhaaksi. Elämänlaatu oli arvioiduista maista neljänneksi paras, ja sen mittareina käytettiin muun muassa tasa-arvoa ja väkivaltarikoksia.

Monet ulkomailla asuneet arvostavat Suomea maana, joka on turvallinen lapsille. ”Mahdollisuus päästää lapset ulos leikkimään vartioimatta”, mainitsi nimimerkki Elämänlaatu kohdallaan Helsingin Sanomien verkkokeskustelussa luetellessaan asioita, joita ei muualla saa.

Helsinki on maailman neljänneksi turvallisin kaupunki, listaa puolestaan Expat Info Desk esitellessään ulkomaille muuttavien lapsiperheiden parhaita kohdemaita. Kaupunkivertailun on tehnyt Mercer Consulting vuonna 2008.

Koulussa tehokasta mutta ankeaa

Suomessa viime vuoden viettänyt yhdysvaltalaisäiti arvioi, että suomalaisessa koulussa kyllä oppii tehokkaasti, mutta viihtyminen on heikompaa. Hänen poikansa kävi peruskoulun viidettä luokkaa englanninkielisessä opetuksessa pääkaupunkiseudulla.

– Opettajat saattoivat vain lukea suoraan kirjasta ja suuttuivat, jos joku ei ymmärtänyt. Kotiläksyjä oli paljon, eikä niihin saanut juurikaan ohjeita, äiti sanoo.

– Pojallamme oli paineita ja hän alkoi suhtautua kouluun kielteisesti.

Vanhemmilla on itsellään aasialainen tausta ja kokemusta tiukasta, kunnianhimoisesta koulukurista. Sitä vasten amerikkalaisen koulun opetussisällöt tuntuvat liiankin helpoilta. Opettajien ystävällisyys ja lasten viihtyminen koulussa on kuitenkin heille tärkeää.

– Voisiko USA:n ja Suomen kulttuureista yhdistää parhaat puolet, kannustavan oppimisympäristön ja monipuolisen opetussuunnitelman? äiti kysyy.

Amerikkalaisäidin silmään pisti suomalaisten lasten varhainen itsenäistyminen. Koululaiset viettävät iltapäiviä yksinään tai toistensa seurassa, eikä heitä kuljeteta harrastuksiin, kuten Yhdysvalloissa. Suomalaislapset olivat myös yllättävän perillä amerikkalaisista väkivaltaelokuvista ja kirosanoista.

Lisäksi äiti ihmettelee joidenkin suomalaisvanhempien tapaa maksaa lapsille taskurahaa hyvistä koenumeroista.

– Kun yliopistokin on Suomessa ilmainen, miksi lasten koulumenestys on vanhemmille niin tärkeää?