YLE Uutiset: Keskustasta ja kokoomuksesta tukea perheenyhdistämisten tiukentamiselle 2.9.2010
Päähallituspuolueista keskustasta ja kokoomuksesta löytyy tukea maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) ajatuksille perheenyhdistämisten tiukentamisesta.
Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Antti Rantakangas (kesk.) sanoi YLE Radio Yhden Ykkösaamussa, että asia on ongelmallinen, koska hakijoiden henkilöllisyyksien todentaminen on vaikeaa. Hänen tietojensa mukaan Somaliassa on tällä hetkellä 4 000 - 5 000 ihmisitä jonossa pyrkimässä Suomeen perheenyhdistämis -pykälän kautta.
-On selvää, että meidän täytyy tiukentaa tätä seulaa, mitenkä Suomeen tälläisissä tapauksissa tullaan, hän sanoi.
Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyscowicz puolestaan vaati perhesidelainsäädäntöön selkeää tiukennusta. Hänen mielestään ongelmana eivät ole pelkästään väärinkäytökset vaan nykyinen liian antelias ja salliva lainsäädäntö.
- Jos ei pykäliä muuteta, se tulee lyhyessä ajassa lisäämään Suomessa olevien somalien määrää sellaisella vauhdilla, että me emme onnistu kotouttamaan heitä, hän ennakoi.
________________________________________________________
Uusi Suomi: 5000 somalialaisen jono: ”Suomen pykälät vinksallaan”
Kokoomuksen eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz vaatii yhä uusia lakimuutoksia, jotta maahanmuuttoa Suomeen saataisiin hillittyä. Myös eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Antti Rantakangas (kesk.) on samoilla linjoilla. Kansanedustajat esittivät näkemyksensä Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.
Molemmat toistivat, että Somaliassa odottaa perheenyhdistämisen perusteella pääsyä Suomeen 5000 ihmistä.
Zyskowiczin mukaan Suomen ulkomaalaislaissa perheenyhdistämisiin liittyen on huomattavia puutteita.
- Edellytämme, että lainsäädännöä tiukennetaan. Resurssit eivät auta, jos pykälät eivät ole kohdallaan, hän sanoi.
Zyskowiczin mukaan Suomen lainsäädäntö on maahanmuuton osalta sallivampi ja anteliaampi kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa.
- Tämä on vetovoimatekijä Suomen kohdalla. Tätä rataa somalialaisen väestön määrä kasvaa tuhansilla muutaman seuraavan vuoden aikana. Meillä ei ole edellytyksiä kotouttaa heitä kaikkia.
Rantakankaan mielestä on ilmeistä, että lain kasvattilapsia koskevaa pykälää yritetään hyödyntää.
- Sieltä saattaa tulla kymmenen, toistakymmentä kasvattilasta, ja on erittäin vaikea osoittaa, mikä näistä on todellisia kasvattilapsia. Tarvitaan toimia erityisesti lähtömaassa. Tarvitaan Suojelupoliisin, ulkoministeriön ja Maahamuuttoviraston yhteistyötä, jotta lähtömaassa selvitetään asioita perusteellisemmin. Miljoonapanos siihen työhön poikii suomalaisille moninkertaisesti takaisin, Rantakangas sanoi.
Rantakankaan mielestä on selvää, että Suomen on tiukennettava maahantulon seulaa. On Suomen viranomaisille kova paikka keksiä, miten somalialaisten henkilöllisyydet varmennetaan. Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) ehdottama biopassi on Rantakankaan mielestä askel oikeaan suuntaan, muttei riitä yksin ratkaisuksi.
- Haluamme kokonaisvaltaisen selvityksen sisäasiainministeriöstä siitä, mitkä ovat Suomen tarjoamat edut muihin EU-maihin verrattuna ja millainen on tämä käsittelyprosessi on Suomessa muihin maihin verrattuna. Suomen etujen pitää olla samalla tasolla, mutta ei paremmat kuin muilla mailla, Rantankangas sanoo.
Ministeri Thorsin pitäisi toimittaa selvitys lokakuun puoliväliin mennessä.