torstai 7. lokakuuta 2010

Sana: Maahanmuutosta tuli vaaliteema

Sana: Maahanmuutosta tuli vaaliteema 7.10.2010

Maahanmuuttokriittiset ruotsidemokraatit kehräsi Ruotsin vaaleissa odotettua suuremman äänisaaliin. Suomessakin maahanmuuttokeskustelu on vaalien alla selvästi viriämässä.

Maahanmuuttovastaisuus eri puolilla Eurooppaa on vahvistumassa. Tämä on havaittavissa esimerkiksi julkisuudessa esitetyissä puheenvuoroissa ja asiaan voimakkaasti kantaa ottavien puolueiden kannatuksessa.

Dosentti Arno Tannerin mukaan maahanmuuttoon kohdistuvan kritiikin kasvuun vaikuttaa ennen kaikkea vallitseva taloudellinen tilanne.

– Taloudellinen laskukausi vaatii aina syntipukkeja. Sellaisiksi kelpaavat heikoimmassa asemassa olevat, kuten juuri maahanmuuttajat. Usein he ovat pätkätöissä, mikäli ovat töissä lainkaan, eivätkä muutenkaan ole etabloituneet yhteiskuntaan kantaväestön tavoin.

– Toisaalta maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt ja heidän olemassaolonsa on myös tullut yhä näkyvämmäksi Suomessakin, Tanner selittää taustoja.

Ongelmia syntyy, kun muista kulttuureista saapuvien sopeutuminen yhteiskuntaan ei onnistu. Erilaiset lieveilmiöt, kuten maahanmuuttajien rikollisuus lisääntyy, mikäli he eivät koe saapumismaan arvoja omikseen. Terrorismin pelko aiheuttaa omalta osaltaan rasismia ja maahanmuuttovastaisuutta. Äärisuuntauksiin sitoutuminen on sekin osoitus siitä, ettei sopeutuminen ole onnistunut.

Ruotsin vaaleissa ruotsidemokraattien saama odotettua runsaampi äänimäärä herätti kiihtymystä muiden puolueiden kannattajissa. Puolueen keskeisenä tavoitteena on maahanmuuton vähentäminen. Sen vaalikampanjassa tarjoama tieto kansalaisille oli kuitenkin yksipuolista ja vain ongelmakohtiin painottuvaa, tosiasiassa Ruotsissa nimittäin on valtavasti maahanmuuttajia, jotka ovat kotiutuneet hyvin, ovat onnellisia maan kansalaisia ja vahvasti mukana rakentamassa yhteiskuntaa.

Osansa ruotsidemokraattien menestyksellä on myös ruotsalaismedialla, joka jätti puolueen teemat vaille käsittely julkisuudessa. Se taas saattoi jopa edesauttaa maahanmuuttovastaisten kannatuslukujen nousua.

– Muut puolueet kieltäytyivät yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa, vaikka dialogi olisi nyt erityisen tärkeää. Monia ärsyttää se, että asiallisetkin maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat lausunnot tuntuvat olevan sopimattomia.

–Suomessa sen sijaan on viimeaikoina alkanut viritä keskustelu, jonka myötä kriittisiä sävyjä on päässyt Arkadianmäelle asti. Kenties tulevissa vaaleissa meillä voidaan todeta se, että Suomi tarvitsee jonkin verran työvoimaa, mutta ei kuitenkaan voi auttaa kuin pientä osaa maailman hädänalaisista.


Kehitysapu remonttiin

Nykyisen turvapaikkasysteemin ansiosta maahanmuutto Suomeen on pysynyt kohtuullisena. Pakolaisleireiltä pyritään tavoittamaan ne, jotka apua todella tarvitsevat, kuten lapset, vanhukset ja vammaiset. Tannerin mukaan kehitysapu tulisi kuitenkin uudistaa perinpohjin, sillä nykyinen budjettituki Afrikan hallituksille pikemminkin lisää korruptiota hädänalaisia hyödyttämättä.

Paras teho saavutettaisiin antamalla mieluummin projektirahoitusta kriisialueiden vakauttamiseksi ja ihmisten oman toimeentulon edesauttamiseksi vaikkapa mikroluotoilla.

– Itse jakaisin rahaa pakolaisleireiltä kotiutuvien elämään siten, että he kykenisivät jäämään lähialueille eivätkä joutuisi lähtemään kauas kotimaastaan. Rahamäärillä, joita kuluu Suomeen saapuvan pakolaisen auttamiseksi, pystytään tekemään paljon hyvää lähtöalueilla.

Yleensä ihmiset haluavat asua omassa kotimaassaan ja jos se ei ole mahdollista, haluavat he kotoutua muualle. Tuskin kukaan todella haluaa jäädä pakolaiskeskuksiin asumaan vuosikausiksi sosiaalituilla ja samalla elämään yhteiskunnan ulkopuolella.

– Toivoisin moraalista ryhtiliikettä, ja sitä, että katsottaisiin aidosti ihmistä. Pitäisi pohtia, miten maahanmuuttajia voidaan auttaa ja saada mukaan suomalaiseen arvojärjestelmään ja yhteiskuntaan.

– Luulen, että tulee olemaan yhä enemmän maahanmuuttovastaisuutta, mutta luotan suomalaisten sivistykseen ja kykyyn pohtia asioita useasta näkökulmasta. Ja jos rahkeita ja rahaa todelliseen kotouttamiseen ei ole, olisi moraalitonta olla vähentämättä maahanmuuttoa, Tanner pohtii.