YLE Helsinki: Kolmasosa Uudenmaan kansanedustajista vastustaa kerjäämisen kieltämistä 11.10.2010
Kerjäämisen kieltäminen järjestyslailla jakaa vahvasti Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajia. Kyselyyn vastanneista 30 kansanedustajasta 16 vastustaa ja 14 kannattaa kerjäämisen kieltämistä lailla.
Uudenmaan uutiset kysyi alueen kansanedustajilta kannattavatko vai vastustavatko he kerjäämisen kieltämistä järjestyslailla. Kyselyyn vastasi 30 kansanedustajaa alueen 55 kansanedustajasta.
Kerjäyskieltoa kannattaa vahvimmin kokoomus (10). Myös kaksi perussuomalaisten ja kaksi SDP:n kansanedustajaa antavat äänensä laille.
Eniten vastustajia on SDP:n (5) ja vihreiden (5) leirissä. Myös muutama kokoomuslainen, vasemmistoliiton edustaja sekä kristillisdemokraattien ja RKP:n kansanedustaja vastustaa kerjäämisen kieltämistä.
Lain kannattajat pitävät kerjäämistä häiritsevänä
– Suomesta on haluttu ja onnistuttu tekemään maa, jossa kenenkään ei tarvitse kerjätä henkensä pitimiksi. On järjetöntä toivottaa tänne tervetulleiksi kerjääjiä ulkomailta, sanoo kokoomuksen Ben Zyskowicz.
– Kerjääminen pitää kieltää, koska poliisilla ei ole valtuuksia puuttua siihen tällä hetkellä. Kerjääminen on häiritsevää, eikä se sovi suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan, kiteyttää kokoomuksen Raija Vahasalo.
– Kerjääminen tuo mukanaan muuta rikollisuutta, kuten rötöstelyä, laitonta leiriytymistä sekä uhkaavia ja aggressiivisia tilanteita. Kerjäämisen kieltäminen on perusteltua yleisen järjestyksen nimissä, vakuuttaa perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner.
Vastustajat pitävät lakia syrjivänä ja tehottomana
– Köyhyys ei poistu lailla kieltämällä. Pitää painostaa EU:n kautta maita huolehtimaan romanien tilanteesta kotimaassa. Lakiesitys on syrjivä ja hyvin epäselvä sekä tulkinnanvarainen, perustelee vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.
– Laissa olisi kyse köyhyyden kriminalisoimisesta. siinä on myös viitteitä etnisestä syrjinnästä. Lisäksi vaikeuksia tulisi rajan vetämisessä muuhun pummaamiseen ja feissaamiseen, sanoo vihreiden Timo Juurikkala.
– Kaupunkiin ja elämään liittyy erilaisia ilmiöitä, joiden kieltäminen lailla olisi järjetöntä. Ratkaisuja pitää etsi muualta kuin kiellosta, joka saattaisi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaista niitä, perustelee vastoin kokoomusenemmistöä kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa.
Monet vastustajat ja kannattajat ovat yksimielisiä siitä että kerjääminen on EU:n laajuinen ongelma ja siihen pitäisi puuttua EU:n tasolla.
Työryhmä haluaa ilmiön kuriin lailla
Sisäministeriön asettama työryhmä esitti viime viikon keskiviikkona, että ammattimainen kerjääminen ja kerjäämisen organisointi kiellettäisiin.
Oikeusministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat jättäneet eriävän mielipiteen työryhmän esitykseen. Ministeriöt pitivät esitettyjä lakimuutoksia syrjivinä. Näillä näkymin nykyinen eduskunta ei käsittele kerjäämisen kieltämistä, vaan asia siirtynee seuraavalle eduskunnalle.
Helsingissä oli kesäkuussa 2010 arvion mukaan noin 220 kerjäläistä ja koko Suomessa noin 300.
Kerjäämisen kieltämistä järjestyslailla vastustavat:
Erkki Tuomioja (Sdp)
Maria Guzenina-Richardson (Sdp)
Merja Kuusisto (Sdp)
Kimmo KIljunen (Sdp)
Maarit Feldt-Ranta (Sdp)
Tuija Brax (Vihr.)
Timo Juurikkala (Vihr.)
Jyrki Kasvi (Vihr.)
Johanna Karimäki (Vihr.)
Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.)
Eero Akaan-Penttilä (Kok.)
Sari Sarkomaa (Kok.)
Kari Uotila (Vas.)
Paavo Arhinmäki (Vas.)
Tarja Tallqvist (Kd.)
Christina Gestrin (Rkp)
Kerjäämisen kieltämistä järjestyslailla kannattavat:
Tapani Mäkinen (Kok.)
Leena Harkimo (Kok.)
Arja Karhuvaara (Kok.)
Juha Hakola (Kok.)
Pertti Salolainen (Kok.)
Raija Vahasalo (Kok.)
Eero Lehti (Kok.)
Outi Mäkelä (Kok.)
Sirpa Asko-Seljavaara (Kok.)
Ben Zyskowicz (Kok.)
Päivi Lipponen (Sdp)
Risto Kuisma (Sdp)
Pietari Jääskeläinen (Ps.)
Pirkko Ruohonen-Lerner (Ps.)
_________________________________________________________
YLE Pohjanmaa: Valtaosa pohjalaisedustajista vastustaa kerjäämisen kieltämistä
Pohjalaiskansanedustajista selkeä enemmistö vastustaa kerjäämisen kieltämistä lailla. Pohjanmaan uutiset tavoitti viisitoista Vaasan vaalipiirin kansanedustajaa.
Pohjalaisista kansanedustajista kaksi eli perussuomalaisten Raimo Vistbacka ja kokoomuksen Petri Pihlajaniemi kannattavat kerjäämisen kieltämistä lailla. Keskustan Mika Lintilä sekä kokoomuksen Petri Salo ja Paula Risikko eivät halua vielä ottaa kantaa asiaan.
Muut Pohjanmaan uutisten tavoittamat kansanedustajat vastustivat kerjäämisen kieltoa lailla. Heidän mukaansa kielto ei poistaisi itse ydinasiaa eli köyhyyttä. Lisäksi kerjääminen koetaan EU-tasolla päätettäväksi asiaksi.
- EU:n pitää toimia niin, että Romaniassa hoidetaan asiat kuntoon. Kieltäminen ei kuitenkaan ole se oikea tie, perustelee kantaansa keskustan Paula Sihto. Myöskään RKP:n Ulla-Maj Wideroosin ja Håkan Nordmanin mukaan ongelmaa ei ratkaista kielloilla.
Kristillisten Bjarne Kallis puuttuisi leiriytymiseen.
- Kerjääsen kieltäminen lailla on liian pitkälle viety, jos pahvimuki kädessä on rangaistava teko. Kerjääminen ja leiriytyminen liittyvät yhteen. Leiriytymiseen tulisi puuttua tavalla tai toisella. Tämä vaikuttaisi vähentävästi myös kerjäämiseen, kristillisten Bjarne Kallis pohtii.
- En pidä työryhmän ehdotuksesta, koska se ei osu ongelmaan. Kerjääminen itsessään ei ole ongelma vaan köyhyys. Ongelma vaatii EU-tason ratkaisun, sanoo RKP:n Mats Nylund.
"Ongelmaa ei saa lakaista maton alle"
Keski-Pohjanmaan kansanedustajista myös RKP:n Anna-Maja Henriksson ja keskustan Tuomo Puumala kuuluvat lakia vastustavien leiriin.
- Köyhyyttä on hankala kriminalisoida. Laki ei toisi ratkaisua itse ongelmaan. Laki saattaisi hetkeksi lieventää suomalaisten arkea, mutta ongelmaa se ei kuitenkaan poistaisi, Anna-Maja Henriksson huomauttaa.
- En ole innostunut asiasta. Minusta ei ole järkevää poistaa seurausta, kun olennaista olisi itse syyn poistaminen. En ole muutenkaan innostunut siitä, että päätöksenteossa ongelmat lakaistaan maton alle, Puumala näpäyttää.
- Asiaa tarkemmin ajateltuani äänestäisin lakiehdotusta vastaan. Ongelma on Euroopan laajuinen, siksi se on myös EU:n tasolla hoidettava, muotoilee keskustan Juha Mieto.
Miedon puoluetoveri Lasse Hautala pitää kerjäämisen kieltämistä lailla selvästi liian rankkana toimenpiteenä.
- Laille ei ole perusteita. Valtaosa kerjääjistä on katukiveyksessä kippo kädessä istuvia ihmisiä. Niin sanottu häiritsevä kerjääminen on toinen asia. Siihen en ole törmännyt, Hautala sanoo.
Keskustan Esko Ahonen ei vielä ole lukenut mietintöä.
- Olen hajanaisten tietojen varassa. Esitys on liian raju ja mietintö radikaali. Nyt tarvitaan tervettä järkeä keskusteluun, Ahonen peräänkuuluttaa.
Vistbacka ja Pihlajaniemi lain kannalla
Perussuomalaisten Raimo Vistbacka ja kokoomuksen Petri Pihlajaniemi asettuvat lakiehdotuksen taakse.
- Kerjääminen on Helsingissä sen mittaluokan ongelma, että jotenkin siihen pitää puuttua, mutta rajan vetäminen on vaikeaa, Vistbacka sanoo.
- Olettamus on se, että taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta. Täten kerjääjät ovat uhreja, joita käytetään vain hyväksi, Pihlajaniemi perustelee kantaansa.
Lintilä, Salo ja Risikko pohtivat vielä
Keskustan Mika Lintilä ei ota vielä kantaa, vaan haluaa perehtyä asiaan tarkemmin. Kokoomuksen Petri Salo ja Paula Risikko haluavat niin ikään lisää tietoa.
- Odotan hallituksen esitystä mahdolliseksi laiksi. Asiassa arveluttaa se, päästäänkö kiellolla siihen päämäärään, joka sille on asetettu, Petri Salo pohtii.
- Työryhmä on mietintönsä jättänyt. Tässä vaiheessa en voi ottaa siihen vielä suoranaista kyllä tai ei -kantaa. Sosiaali- ja terveysministeriön kannan mukaan työryhmän mietinnössä on eräitä kohtia, joita pitäisi vielä tarkentaa, miettii kokoomuksen kansanedustaja, peruspalveluministeri Paula Risikko.
Pohjanmaan uutiset ei tavoittanut maanantaina vaalipiirin kansanedustajista SDP:n Jutta Urpilaista ja Miapetra Kumpula-Natria.
_________________________________________________________
YLE Etelä-Karjala: Kansanedustaja Sari Palm ei halua kerjäämiskieltoa
Romanien kerjäämistä ei ratkaista sillä, että kerjääminen kielletään Suomessa. Tätä mieltä on Etelä-Karjalan Radion haastattelema kouvolalainen kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Palm.
Kristillisdemokraattien kouvolalaisen kansanedustajan Sari Palmin mielestä nyt on keskityttävä siihen, että Romaniassa, Bulkariassa ja Unkarissa parannetaan paikallisten romaien oloja, niin ettei romanien tarvitse lähteä sieltä vaeltamaan.
- Tämä kerjääminen on ilmiö yleiseurooppalaisesta romaniongelmasta, sanoo Palm.
Esim. Helsingin Kalasatamaan ilmaantuneita romanileireja Sari Palm myöskään halua.
- Leiriytymiseen liittyy paljon riskejä alkaen slummien rakentumisesta. Suomen ilmasto-olosuhteet ovat sellaisia, että ihmisoikeudet eivät toteudu, jos leiriytyminen sallitaan, sanoo Palm.
Etelä-Karjalan Radion Valtaväylä-ohjelmassa vieraillut Palm toi esille myös käsityksesnä uskonnon opettamisesta peruskoulussa. Haastattelu on kuunneltavissa kokonaisuudessan tällä sivulla olevan linkin kautta.
__________________________________________________________
YLE: Heikki A. Ollila: "Kerjäämiskiellon kannalla, lain valmistelussa suuria ongelmia"
Sisäministeriön työryhmä esitti äskettäin kerjäämisen kieltämistä lailla. Esitystä on kommentoitu laajalti ja hallituksessakin on ristivetoa esityksen suhteen. Heikki A. Ollila on kerjäämiskiellon kannalla, mutta myöntää lain valmistelussa olevan suuria ongelmia.
- Kerjääminen pitäisi kieltää, mutta on tavattoman vaikeaa tehdä lakia, joka todella toimisi. Toivon, että laki saa huolellisen käsittelyn, jos se eduskuntaan tulee.
Ollilan mukaan asiassa pitäisi edetä EU:n kautta.
- Aika neuvoton yhteiskunta asian kanssa on. Lieveilmiöistä ei edes ole vielä tarkkaa selvyyttä, Ollila pohtii.
[...]