Yle: "Maahanmuuttajia otetaan ehdokaslistoille koristeiksi" 2.10.2012
Demari: Maahanmuuttaja on vaaleissa suomalainen
Yle: Perussuomalaiset vetävät maahanmuuttajaehdokkaita kunnallisvaaleissa
Puolueiden kuntavaaliehdokaslistoilta löytyy väriä: maahanmuuttajataustaisia henkilöitä on ehdolla noin 400. Osa ehdokkaista katsoo, että puolueet haalivat maahanmuuttajia listoilleen näön vuoksi.
Vantaalainen Mustafe Hagi (kesk.) toivoo että maahanmuuttajat seisovat kuntavaaleissa yhtenäisessä rintamassa.
- Me maahanmuuttajat olemme tällä kertaa yhtä. Eduskuntavaaleissa on vähän eri asia, kaikki ajavat omaa asiaa ja omaa etuaan, Hagi pohtii kauppakeskus Myyrmannissa.
Silti vantaalaista Hagia ärsyttää maahanmuuttajien määrä ehdokaslistoilla. Hänen mukaansa maahanmuuttajia haalitaan puolueisiin näön vuoksi.
- Rumalta kuulostaa, mutta maahanmuuttajia otetaan koristeiksi, jotta vaikuttaisi siltä, että puolue ajaa maahanmuuttajien asioita, Hagi selittää.
Helsingin kaupunginvaltuustoon viidennelle kaudelle yrittävä Zahra Abdulla (vihr.) on myös törmännyt ilmiöön. Maahanmuuttajien asioista puhutaan aina vaalien aikana, mutta vaalipöhinän jälkeen hiljenee.
- Nyt haluan haastaa kaikki puolueet: haluatte kaikki maahanmuuttajaäänestäjiä, minä haluan tietää oletteko vaalien jälkeen maahanmuuttajien asioista kiinnostuneita aidosti, Abdulla lataa.
Perussuomalaisilla vähiten maahanmuuttajaehdokkaita
Puoluetoimistoilta kerättyjen lukujen perusteella maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita on syksyn kuntavaaleissa noin 400.
Määrällisesti eniten ehdokkaita on sdp:llä, jonka listoilta löytyy yli 100 mamuehdokasta. Kun maahanmuuttajaehdokkaiden määrä suhteutetaan puolueiden koko ehdokasmäärään, eniten maahanmuuttajia löytyy rkp:n riveistä.
Maahanmuuttaja-termi on kinkkinen, sillä sille ei löydy yksiselitteistä määritelmää. Puolueet puhuvatkin maahanmuuttajataustaisista ehdokkaista. Heillä saatetaan siis tarkoittaa niin ulkomailla syntyneitä ja vieraskielisiä kuin ulkomaan kansalaisiakin, jotka ovat muuttaneet Suomeen.
Määrittelytavasta ja terminologiasta riippumatta vähiten maahanmuuttajaehdokkaita on perussuomalaisilla. Yksi heistä on romanialaissyntyinen Cristian Tudose.
- Vaikka tuntuu että perussuomalaiset ovat maahanmuuttovastaisia, ne ovat kuitenkin realistisia ja haluavat vain säilyttää tämän yhteiskunnan, Tudose perustelee puoluevalintaansa.
Hän on asunut Suomessa jo parikymmentä vuotta. Aikaisemmin paloa politiikkaan ei ole ollut, mutta nyt Tudose kokee, että on aika toimia.
- Nyt on vähän erikoinen tilanne, kun maahanmuuttoa käytetään hyväksi valtataistelussa. Nyt on aika, että meidän ääni kuunnellaan tässä asiassa, Tudose selittää ja jatkaa:
- On totta, että meille annetaan enemmän tukea kuin kantaväestölle ja niin sanottuun monikulttuuritoimintaan laitetaan rahaa. Mutta ei kysytä: tarvitaanko todella tukea, tarvitaanko monikulttuuria? Minusta eme tarvitse, suomalainen kulttuuri on riittävän hyvä.
Maahanmuuttajat halutaan uurnille
Syksyn kuntavaaleissa houkutellaan maahanmuuttajia myös äänestämään. Toisin kuin muissa Suomen vaaleissa, kuntavaaleissa saa äänestää vaikka ei olisi Suomen kansalainen.
EU:n ulkopuolelta muuttaneilla on äänestysoikeus, kunhan on asunut Suomessa kaksi vuotta. Islannin, Norjan ja EU-maiden kansalaisilla raja on 51 päivää.
Suomessa asuvien ulkomaan kansalaisten äänestysprosentti on kuitenkin kehno: vuoden 2008 kuntavaaleissa äänestämässä kävi vain vajaa 20 prosenttia äänioikeutetuista ulkomaan kansalaisista.
- Suurin syy on se, että maahanmuuttajat eivät tiedä ketä äänestää, selittää kampanjakoordinaattori Linus Atarah.
Hän on mukana monikulttuurijärjestö Monihelin organisoimassa iCount-hankkeessa, joka yrittää saada maahanmuuttajaäänestäjät vaaliuurnille. EU-rahoitteinen iCount on kouluttanut yli 40 vapaaehtoista levittämään tietoa äänestämisestä ja vaaleista eri maahanmuuttajayhteisöihin. Atarah uskookin maahanmuuttajien äänestysprosentin nousuun.
- Olemme huomanneet, että monet maahanmuuttajat ovat innostuneita äänestämisestä tällä kertaa.
Toivoa täynnä on myös Zahra Abdulla. Hän haluaa uskoa, että tällä kertaa maahanmuuttajatkin lähtevät uurnille.
- Mutta mä toivon myös, että heidän äänestysprosentin nousu tarkoittaa sitä, että maahanmuuttajien asiat muuttuvat parempaan suuntaan.
Aiheesta lisää Ajankohtaisessa kakkosessa tiistaina klo 21.00.
Mistä on kyse?
- Syksyn kuntavaaleissa on ehdolla noin 400 maahanmuuttajataustaista henkilöä
- Suhteessa ehdokasmääriin eniten mamuehdokkaita on Rkp:lla, vähiten Perussuomalaisilla
- Maahanmuuttajaehdokkaat kritisoivat puolueita maahanmuuttajien haalimisesta listoille pelkiksi koristeiksi.
- Kuntavaaleissa saa äänestää vaikka ei olisi Suomen kansalainen.
Maahanmuuttaja-taustaisia ehdokkaita kuntavaaleissa 2012
- SDP 104
- Kokoomus 62
- Vasemmistoliitto 55
- Vihreät 50
- Keskusta 40
- Kristillisdemokraatit 36
- RKP 35
- Perussuomalaiset 20
Lähde: puoluetoimistot
___________________________________
Demari: Maahanmuuttaja on vaaleissa suomalainen
Syksyn kunnallisvaalien maahanmuuttajaehdokkaista suuri osa näkee itsensä kotikuntansa suomalaisena ehdokkaana, ei maahan muuttaneena.
Maahanmuuttajien huoli kuntien tulevaisuudesta tuli hyvin ilmi maahanmuuttajien kunnallisvaalipaneelissa tiistaina Helsingissä. Tärkeimpinä kunnallisvaaliteemoina keskustelijat pitivät muun muassa nuorison syrjäytymistä, terveydenhoitoa ja taloutta.
Panelistit eivät erityisesti kaivanneet maahanmuuttajakeskustelussa muotisanaksi noussutta "positiivista erityiskohtelua" tai kiintiöitä. Niitä parempana pidettiin kaikkien ihmisten reilua ja tasavertaista kohtelua.
Huolestunut paneelin katsoja kysyikin, ovatko ehdokkaat unohtaneet oman taustansa. Useamman ehdokkaan suulla vakuutettiin, että suomalaisuudesta huolimatta oma kieli ja kulttuuritausta on edelleen tallella.
Lue enemmän paneelista keskiviikon Demokraatista.
____________________________________
Yle: Perussuomalaiset vetävät maahanmuuttajaehdokkaita kunnallisvaaleissa
Kuntavaaleissa on ehdolla ennätysmäärä maahanmuuttajia. Myös perussuomalaisilla on lähes 30 ulkomaalaistaustaista ehdokasta. Eniten maahanmuuttajia löytyy SDP:n listoilta. Ehdokkaat kohtasivat tänään maahanmuuttajien kuntavaalipaneelissa Helsingissä.
Kiinalaistaustainen Belle Selene Xia herätti kysymyksiä puoluevalinnallaan kuntavaalipaneelissa Helsingissä. Xia on ehdokkaana perussuomalaisten listoilla. Puolueensa maahanmuuttovastaista mainetta hän ei allekirjoita.
- Se on ainoastaan kansan ennakkoluulo perussuomalaisia kohtaan. Perussuomalaiset on vahvasti rasismin vastainen puolue. Lisäksi perussuomalaiset kannattaa työperäistä maahanmuutoa. Koemme, että maahanmuuttopolitiikassa on parantamisen varaa, taloustutkijana työskentelevä Xia sanoo.
Perussuomalaisilla on koko maassa 27 maahanmuuttajaehdokasta, eli enemmän kuin missään vaaleissa aiemmin. Sama pätee myös muihin puolueisiin. Vain vihreät ja kristillisdemokraatit kertoivat ehdokkaiden määrän tipahtaneen muutamalla.
Kaikkein eniten maahanmuuttajia, 118, on vetänyt SDP.
- Tasa-arvo, rauha ja solidaarisuus ovat arvoja, joita myös itse vaalin, perustelee SDP:n varavaltuutettu Zahra Osman-Sovala puoluevalintaansa. Osman Sovala on ehdolla Helsingissä kolmatta kertaa.
Eduskuntavaaleissa saavat äänestää ja asettua ehdolle vain Suomen kansalaiset, mutta kuntavaaleissa vaalikelpoisia ovat kaikki maassa pysyvästi asuvat. EU-maiden ulkopuolelta tuleville se tarkoittaa kahta vuotta. EU:n kansalaisille taas riittää 51 päivää.
Suomessa maahanmuuttajat äänestävät muita Pohjoismaita reilusti vaisummin. Viime kuntavaaleissa ulkomaan kansalaisten äänestysprosentti oli vajaa kaksikymmentä, kun esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa se oli neljänkymmenen tienoilla.
- Jos on aikasemmassa kotimaassa politiikkaan liittynyt vainoa tai tabu keskustella yhteiskunnallisista asioista, voi olla, että monet ajattelevat, että kun olen rauhassa täällä Suomessa, ei tarvitse vaikuttaa, Osman-Sovala sanoo.
Tänään vaalipaneeliin osallistuneet maahanmuuttajaehdokkaat saivat jälleen keskustella maahanmuutosta. Monia pelkkiin maahanmuuttoteemoihin profiloituminen turhauttaa.
- Se ärsyttää, koska olen suomalainen. Tämä on mun maa, Helsinki on mun kaupunki. Haluan antaa takaisin, mitä Helsinki on antanut mulle. Olen tulevaisuuden ehdokas, eli en ollenkaan maahanmuuttaja, vuosia Suomessa asunut, RKP:n ehdokas Ahmed Hassan sanoo.