tiistai 12. toukokuuta 2015

Demari: ”Ei pidä paikkaansa” – Jaakonsaari ärähtää Stubbille: ”Näkyykö jo persujen vaikutus?

Demari: ”Ei pidä paikkaansa” – Jaakonsaari ärähtää Stubbille: ”Näkyykö jo persujen vaikutus? 12.5.2015

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan Suomi ei kannata EU:n määrittämiä pakolaiskiintiöitä jäsenmaille. Hänen mukaansa Suomella on jo nyt väestömäärään suhteutettuna korkeat pakolaiskiintiöt.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) pitää Stubbin arviota vääränä.

– Ei pidä paikkaansa. Suomi on niiden EU-maiden luettelossa, joilta odotetaan enemmän. Meidän pitää osallistua taakanjakoon paremmin eli ottaa enemmän pakolaisia vastaan.

Hallitusneuvotteluissa puitiin tiistaina muun muassa maahanmuuttopolitiikkaa. Asiaa käsitellyt työryhmä kertoo linjauksensa keskiviikkona.

Ennen eduskuntavaaleja esimerkiksi kirkon arvoillassa kaikki puolueet – myös kokoomus Stubbin suulla – perussuomalaisia lukuunottamatta kannattivat Suomen pakolaiskiintiön nostamista.

– Näkyyköhän tässä uudessa kannanotossa jo persujen vaikutus? Näin nopeasti ne arvot haihtuvat, Jaakonsaari ihmettelee.

EU-komissio julkistaa keskiviikkona muuttoliikestrategiansa. Jaakonsaaren mukaan vielä ei ole tihkunut tarkkaa tietoa sen sisällöstä.

– Mutta oletan strategian pitävän sisällään pakolaiskiintiöitä. Voi olla, että ne jäävät vain suosituksen asteelle, hän arvioi.

Jaakonsaaren mielestä EU:n on reagoitava niiden pakolaisten kohtaloon, jotka ylittävät henkensä kaupalla Välimeren Afrikan puolelta Eurooppaan.

YK:n pakolaisjärjestö laskee, että pelkästään tänä vuonna yli 1 600 siirtolaista ja pakolaista on hukkunut Välimereen.

– Laiton maahantulo vain kasvaa, jos pakolaisilla ei ole laillisia keinoja paeta sekasorrosta eikä heillä ole vastaanottajia. He ovat huijareiden ja ihmiskaupan armoilla, Jaakonsaari muistuttaa.

Hän korostaa, että valinnan pitäisi olla inhimillisesti katsoen helppo:

– He joko hukkuvat tai heitä autetaan. Tässä ei nyt ole kyse siitä, että heitä autettaisiin lähtömaassa. Pitemmällä tähtäyksellä pitää tietysti kehittää keinoja siihen, mutta esimerkiksi Syyriaan ei ole nyt menemistä – se on sen verran sekasortoinen maa tällä hetkellä.

Suomi korotti viime vuonna pakolaiskiintiötä 1 050 henkilöön Syyrian sodan takia. Tämän vuoden kiintiö on 750.