Yle: Lääketieteen professori haluaisi ulkomaalaisille lääkäreille nykyistä tiukemman kielitestin 5.5.2015
EU:n ulkopuolelta tulevien lääkärien ammattitaito selvitetään Tampereella. Viime aikoina seulaa on tiukennettu, ja lisää vaatimuksia voi tulla myös kielitaitoon.
Valelääkärikohut ovat kiristäneet Euroopan unionin ulkopuolella koulutuksensa saaneiden lääkäreiden laillistamista Suomessa.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira varmistaa entistä tarkemmin muun muassa ulkomailla suoritetun tutkinnon oikeellisuuden ja seuraa hakijoita heidän harjoittelujaksojensa ajan.
EU:n ulkopuolelta tulevien lääkäreiden kuulusteluista vastaa Tampereen yliopisto. Kuulustelut läpäisee vuosittain nelisenkymmentä ulkomaalaislääkäriä.
Valtaosa EU:n ulkopuolella koulutetuista lääkäreistä saapuu maahamme Venäjältä, kertoo professori Elise Kosunen Tampereen yliopiston lääketieteen yksiköstä.
– No ihan selvästi eniten heitä tulee Venäjältä, reippaasti yli puolet. Jonkin verran heitä tulee entisistä Itä-Euroopan maista, mutta niistäkin monet ovat jo nykyään EU-maita.
Myös Afganistan, Iran, Irak ja Turkki ovat melko hyvin edustettuna. Loput ovat ympäri maailmaa, Etelä-Amerikkaa myöten.
Kieliopetuksen tehostaminen suunnitteilla
Professori Kosunen toivoo, että ulkomailla koulutuksensa saaneiden lääkäreiden kielitaitovaatimuksia kiristettäisiin. Myös ammatillista kielikoulutusta tarvittaisiin Kosusen mukaan nykyistä enemmän.
– Kyllä toivoisin selvästi tiukempaa kielitestiä ja ennen kaikkea ammatillista kielikoulutusta. Semmostahan on suunnitteilla ja toivottavasti toteutuu lähivuosina.
Kosusen mukaan yksinkertaisista arjen keskusteluista varmaan selvitään hyvin, mutta lääkärin työhön kuuluu myös monimutkaisista, esimerkiksi tunne-elämän asioista puhumista.
Tampereen yliopisto järjestää tiistaina koetilaisuuden lääkärin oikeuksia Suomessa hakeville.