tiistai 26. toukokuuta 2015

Yle: Somalialaiset pitävät Suomea oikeusvaltiona — rasismi kuitenkin arkipäivää

Yle: Somalialaiset pitävät Suomea oikeusvaltiona — rasismi kuitenkin arkipäivää 26.5.2015
Svenska Yle: Somalier har mycket att ge finländarna

Suomen somalit –kirjasta selviää, että suomalaisten asenne maahanmuuttajiin on parantunut. Kaksi kirjan kolmesta kirjoittajasta, Yusuf Mubarak ja Niklas Saxén, vierailivat tänään Ylen aamu-tv:n studiossa avaamassa suomensomalien kokemuksia.

Kirjan sadan suomensomalialaisen kokemukset Suomesta ovat yhtenäisiä.

— Kirjan haastatteluissa positiivisista asioista kärkeen nousivat koulutus, terveydenhuolto ja turvallisuus. Suomea pidetään oikeusvaltiona, kertoo konfliktitutkija Saxén.

Suomalaisia pidetään rehteinä ja avuliaina, mutta niukkasanaisuus on somaleille haastavaa.

— Suomalaisiin on vaikea tutustua. Esimerkiksi naapurit eivät tervehdi, eikä puheille pääse, kertoo Saxén.

Esimerkiksi kerrostaloissa osa asukkaista hiljenee jo iltayhdeksän jälkeen. Mubarakin mukaan hiljaisuuden noudattaminen olikin aluksi ongelmallista, kun ison perheen lapset juoksentelivat rapussa.

— Nykyään ongelmaa ei enää ole. On sulauduttu hiljaisuuden kulttuuriin, kertoo insinöörinä työskentelevä Mubarak.

”Koululaiset ovat värisokeita”

Kirjoittajien mukaan Suomeen on EU:hun liittymisen myötä kasvanut uusi, kansainvälisempi sukupolvi. Vieroksuntaa tulee enemmän vanhempien ikäpolvien suunnalta.

Mubarak on asunut Suomessa 25 vuotta. Elämä suomensomalina on neljännesvuosisadan aikana muuttunut positiiviseen suuntaan.

— Aluksi oli kaikenlaisia vaikeuksia. Asia (maahanmuutto) oli hyvin uusi myös suomalaisille ja Suomelle. Siihen ei ollut täälläkään valmistauduttu, kertoo Mubarak.

Yhdistävä tekijä valtaväestön ja maahanmuuttajien välillä on urheilu, varsinkin jalkapallo. Kiilaa nuorison väliin lyö erilainen suhtautuminen alkoholiin – musliminuoret eivät alkoholia juuri käytä.