tiistai 26. toukokuuta 2015

Turun Sanomat: Turku sulkee yleisövessansa kerjäläisten takia

Turun Sanomat: Turku sulkee yleisövessansa kerjäläisten takia 26.5.2015
Svenska Yle: Sebastian Bergholm: Hygien eller rashygien bakom Åbos toalettukas? 27.5.2015
Svenska Yle: "Toalettstängningen är en människorättsfråga”

Turun kaupunki on päättänyt sulkea tästä päivästä lähtien kaikki kolme yleisövessaansa pariksi viikoksi ongelmaksi koettujen kerjäläisten takia.

Kaupungin julkisista käymälöistä yksi sijaitsee Vallihaudankadulla ja toinen Vaakahuoneen vieressä olevassa pumppaamossa. Kolmas on Itäisellä Rantakadulla sijaitseva Kaivovessa.

Poliisin mukaan Turussa on tällä hetkellä kymmeniä kerjäläisiä. Kerjäläiset nukkuvat autoissaan mutta käyttävät vessoja sosiaalitiloinaan, joissa käydään tarpeilla ja nyrkkipyykillä sekä hakemassa juoksevaa vettä.

Esimerkiksi Kaivovessan vieressä on pidetty leiriä lähes koko kevät. Maanantaina Kaivovessan vieressä oli pysäköitynä kaksi pakettiautoa, joissa olivat Bulgarian maatunnuksilla varustetut rekisterikilvet.

Turun kiinteistöliikelaitoksen vastaava rakennuttaja Antti Aalto kertoo, että kaupunki saa asukkailtaan paljon palautetta yleisövessojen nurkille pysyvästi majoittuneista kerjäläisistä. Kaupungilla ei kuitenkaan ole mitään keinoa ajaa kerjäläisiä tiehensä, koska kyse on yleisellä paikalla aikaansa viettävistä EU-kansalaisista.

Kaupunki on käyttänyt vessojen sulkemista kaikessa hiljaisuudessa kertaalleen viime vuoden keväänä, jolloin vessat olivat pari viikkoa suljettuina.

Keino tepsi, sillä kerjäläiset siirsivät leirinsä jonnekin muualle. Kaupunki tosin sai edelleen asukkailta palautetta – tällä kertaa siitä, miksi vessat ovat kiinni.

Esimerkiksi Helsinki ei ole harkinnut Turun menetelmää.

– Käymälöitä ei ole suljettu Helsingissä kesän ajaksi, eikä voisikaan, sillä niiden on oltava suurten tapahtumien aikaan käytössä, perustelee sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin.