sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Iltalehti: Ilkka: Maahanmuuttotutkijan mukaan Suomessa on vihakupla

Iltalehti: Ilkka: Maahanmuuttotutkijan mukaan Suomessa on vihakupla 10.5.2015

Helsingin yliopiston etnisten suhteiden professori Tuomas Martikainen seuraa työkseen maahanmuuttokeskustelua.

- Vievät meiltä työt, tulevat loisimaan, sossusta saavat kaiken. Maahanmuuttotutkija Tuomas Martikainen toteaa Ilkan haastattelussa, että maahanmuuttokriittisen liikkeen retoriikka ja ideologia puhuttelee yhä useampia kansalaisia.

- Nyt pitäisi kuitenkin miettiä, mistä oikein halutaan puhua, toteaa juuri Siirtolaisinstituutin johtajaksi valittu Martikainen.

Martikaisella on supisuomalaisesta nimestään huolimatta kansainvälinen lapsuus. Hänen toinen kotinsa oli Saksassa. Vartuttuaan Martikainen teki töitä Ruotsissa ja Venäjällä, myöhemmin tutkijana myös Sveitsissä ja anglosaksisissa maissa.

Tätä taustaa vasten Martikainen katsoo, että Suomessa vallitsee jonkinlainen vihakupla - etenkin somaleita kohtaan.

Maahanmuuttajia on kolmesataatuhatta ja vain kolme prosenttia somaleita. Mutta kun maahanmuuttoaiheesta keskustellaan, ei kulu kuin tovi kun jo ensimmäinen kommentti somaleista lentää kehään.

Martikainen on huolestunut keskustelun sävystä. Vihapuhe satuttaa laajoja väestöryhmiä, myös heitä jotka ovat kasvaneet maassa tai joilla on suomalainen vanhempi.

Juttua muokattu: Korjattu virheellinen siteeraus somalitaustaisten maahanmuuttajien osuudesta maahanmuuttajien kokonaismäärästä. Professori Tuomas Martikainen ei sanonut Ilkan haastattelussa, että somalitaustaisia maahanmuuttajia olisi kolme tuhatta, vaan kolme prosenttia maahanmuuttajien kokonaismäärästä. Toimitus pahoittelee virhettä.