tiistai 19. toukokuuta 2015

Suomenmaa: Väyrynen: UNHCR apuun Välimeren pakolaiskriisissä

Suomenmaa: Väyrynen: UNHCR apuun Välimeren pakolaiskriisissä 19.5.2015
Paavo Väyrynen: Välimeren pakolaisongelmaan on saatava kestävä ratkaisu (blogi)
Uusi Suomi: Paavo Väyrynen: Ratkaisu Välimeren ongelmaan – tulijat pakolaisleireille

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen esittää YK:n pakolaisjärjestöä (UNHCR) EU:n kumppaniksi Välimeren pakolaisongelman ratkaisemiseen.

– UNHCR:n periaate on, että pakolaiset tulisi sijoittaa ensi sijassa naapurimaihin ja yleensäkin lähialueille. Järjestö ylläpitää leirejä, joilta YK:n jäsenmaat ottavat vastaan pakolaisia oman kiintiönsä puitteissa, Väyrynen toteaa.

Hänen mukaansa EU:n tulisi pyrkiä yhteistyössä UNHCR:n kanssa siihen, että Välimeren yli Eurooppaan pyrkivät sijoitettaisiin pakolaisleireille.

– Tällöin laittomasti meren yli pyrkivät voitaisiin ottaa kiinni ja sijoittaa näille leireille. Järjestö selvittäisi leireille tulevien oikeuden turvapaikkaan.

– EU-maat ottaisivat pakolaisia vastaan oman kiintiönsä puitteissa. Jäsenmaita voitaisiin houkutella ja painostaa avaamaan oman kiintiönsä

Väyrynen huomauttaa, että EU-maista vain puolella on pakolaiskiintiö, ja Suomen kiintiö on suhteellisesti yksi korkeimmista.

– Suomi voisi kantaa oman vastuunsa olemassa olevan kiintiön puitteissa.

VÄYRYNEN katsoo, että Yhdysvallatkin olisi saatava kantamaan osansa taakasta.

– Sen sotilaallinen voimakäyttöhän on olennainen syy syntyneisiin ongelmiin, Väyrynen muistuttaa.

Hänen mukaansa myös kehitysyhteistyötä tulisi tehostaa erityisesti niiden maiden kanssa, joista muuttopaineet ovat suurimmat.

Olisi myös harkittava, että jäsenmaat myöntäisivät ”vihreitä kortteja” niille, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan.

– Esittämäni järjestely olisi aivan muuta kuin komission ehdotus, että Eurooppaan jo tulleita jaettaisiin pakkokiintiöiden avulla jäsenmaihin, Väyrynen toteaa.

VÄYRYNEN huomauttaa, että pakolais-sana on tässä yhteydessä osittain harhaanjohtava.

– Suurin osa etenkin Afrikasta Eurooppaan pyrkivistä ei pakene väkivaltaa tai vainoa, vaan etsii parempaa elämää. He eivät ole köyhintä väkeä, Väyrynen huomauttaa.

Hän muistuttaa, että matka maksaa paljon.

– Lisäksi perhe saattaa kerätä rahaa lähettääkseen Eurooppaan jonkun, joka perille päästyään lähettää rahaa omaisilleen. Nämä rahavirrat ovat kehitysmaille paljon merkittävämpi tulonlähde kuin virallinen kehitysapu.

– Järjestelmä houkuttelee lähtemään, sillä perille päässeitä ei palauteta. Matkan vaaroja ei riittävästi tunneta tai lähtijät ottavat tietoisen riskin.

VÄYRYSEN mukaan että Euroopan unionia vaivaa siilomainen päätöksentekojärjestelmä: Ulko- ja puolustusministerit tavoittelevat sotilaallista ratkaisua veneiden tuhoamiseksi lähtöalueilla, kun taas humanitaarisista asioista vastaavat kehitysministerit ovat sivussa päätöksenteosta.

Väyrysen mukaan EU:lla on myös taipumusta liialliseen itseriittoisuuteen.

– Euroalueen kriisiä ratkaistaessa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF haluttiin jättää kokonaan sivuun. Sen asiantuntemuksesta olisi ollut suuri apu, ja monilta virheiltä olisi vältytty.

___________________________________________________

Uusi Suomi: Paavo Väyrynen: Ratkaisu Välimeren ongelmaan – tulijat pakolaisleireille

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) sijoittaisi Välimeren yli Etelä-Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset YK:n pakolaisleireille. Tämä olisi Väyrysen mukaan kestävämpi ja parempi malli ongelman ratkaisuksi kuin Euroopan komission esitys turvapaikanhakijoiden jakamisesta muihin EU-maihin.
Väyrynen ihmettelee blogissaan, miksei YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n avusta puhuta, kun ratkotaan Välimeren siirtolaistilannetta. Kokeneen mepin mukaan järjestö voisi olla EU:lle hyvä kumppani.

– UNHCR:n periaate on, että pakolaiset tulisi sijoittaa ensi sijassa naapurimaihin ja yleensäkin lähialueille. Järjestö ylläpitää leirejä, joilta YK:n jäsenmaat ottavat vastaan pakolaisia oman kiintiönsä puitteissa, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrysen mielestä ”EU:n tulisi pyrkiä yhteistyössä UNHCR:n kanssa siihen, että Välimeren yli Eurooppaan pyrkivät sijoitettaisiin pakolaisleireille”.

– Tällöin laittomasti meren yli pyrkivät voitaisiin ottaa kiinni ja sijoittaa näille leireille. Järjestö selvittäisi leireille tulevien oikeuden turvapaikkaan, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen huomauttaa, että Välimeren yli saapuvista siirtolaisista ei välttämättä tulisi puhua pakolaisina, koska he eivät useinkaan pakene suoranaista vainoa vaan etsivät parempaa elämää. Lisäksi salakuljettajien venematkoille pääseminen on mahdotonta Afrikan kaikkein köyhimmille.

Suomi vastustaa Euroopan komission esitystä Etelä-Eurooppaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden jakamisesta EU-jäsenmaiden kesken. Sen sijaan Suomi on suopeampi pakolaisjärjestelmää kohtaan. Niin myös Väyrynen.

– EU-maista vain puolella on pakolaiskiintiö, ja omamme on suhteellisesti yksi korkeimmista. Suomi voisi kantaa oman vastuunsa olemassa olevan kiintiön puitteissa, Väyrynen kirjoittaa.