Tekniikka&Talous, pääkirjoitus: Maahanmuutosta uusi moottori 22.5.2015
Yhdysvallat ei tulisi toimeen ilman maahanmuuttajia. Kärjistäen voi sanoa, että meksikolaiset tekevät ne työt, joita maan oma väki ei halua tehdä. Kiinasta ja Intiasta tulevat osaajat taas ovat mukana monessa Piilaakson menestystarinassa sijoittajina tai yrittäjinä.
Suomessa moni pitää maahanmuuttajia uhkana, vaikka myös meillä he tuovat yhteiskuntaan lisää dynamiikkaa – ja tekevät jo paljon niitä töitä, jotka kantasuomalaisille eivät maistu.
Juha Sipilä onnistui viime viikolla hallitusneuvotteluissa sovittamaan yhteen puolueiden ristiriitaiset maahanmuuttokannat.
Kädenojennuksena perussuomalaisille hallitus tekee selvityksen maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista yhteiskunnassa. Selvityksen pitäisi antaa eväät tosiasiapohjaiseen keskusteluun ja parempaan päätöksentekoon. Aika näyttää, onko lopputulos jotain ihan muuta.
Työ- ja elinkeinoministeriö toi lisänsä keskusteluun julkaisemalla arvion maahanmuuttajien merkityksestä innovaatioiden kehittämisessä. Jos kaikki onnistuu, jonain päivänä Piilaakson malli voi olla totta Suomessakin. Se kuitenkin edellyttää byrokratian purkua ja ennakkoluulotonta ajattelua.
Uutena avauksena selvitys ehdottaa Kanadan mallin mukaista startup-viisumia. Ulkomainen yrittäjä saisi pysyvän oleskeluluvan, mikäli suomalainen rahoittaja tai yrityshautomo tarttuu yrittäjän bisnesideaan. Paljon muutakin on tehtävissä.
Hallitus valjastaa maahanmuuton edistämään Suomen etuja.
Tuleva hallitus valjastaa maahanmuuton tiukemmin edistämään Suomen kansallisia etuja. Uusi suunta näkyy hallituksen koulutuslinjauksissa.
EU-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat joutuvat vastedes maksamaan lukukausimaksuja. Ratkaisu vähentää opiskelijoiden määrää, mutta vastaavasti entistä useampi tulijoista jää hyödyntämään suomalaista yhteiskuntaa. Hallitus nimittäin tarjoaa veroporkkanaa: opiskelija voi valmistuttuaan vähentää maksut verotuksessa, mikäli jää töihin Suomeen.
Lukukausimaksuja on kiitelty ja kritisoitu, mutta kansantalouden kannalta katsottuna ne ovat askel oikeaan suuntaan. Tähän asti on lähinnä pidetty huolta siitä, että ulkomaalaiset opiskelijat palaavat kotiinsa, elleivät he valmistumisensa jälkeen ole löytäneet töitä.
Siinähän ei ole ollut mitään järkeä.