maanantai 11. toukokuuta 2015

Yle: Suomi patistaa uusia EU:n jäsenmaita ottamaan pakolaisia – oma kiintiö pysynee ennallaan

Yle: Suomi patistaa uusia EU:n jäsenmaita ottamaan pakolaisia – oma kiintiö pysynee ennallaan 13.5.2015

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston mukaan Suomen pakolaiskiintiö on todennäköisesti myös komission uusien linjausten kannalta riittävä.

Muun muassa Syyrian ja Libyan epävarman tilanteen takia turvapaikanhakijoiden määrä on ollut Euroopassa voimakkaassa kasvussa. Pelkästään viime vuonna EU:n alueelle tuli runsaat puoli miljoonaa turvapaikanhakijaa.

Siirtolaisvirran kiihtyessä komissio on valmistellut erityistä strategiaa, joka on määrä julkistaa kuluvan viikon aikana.

Ennakkotietojen mukaan strategia pitää sisällään kiintiön, johon kuuluvia pakolaisia kaikkien EU:n jäsenmaiden tulisi ottaa vastaan. Suomessa kiintiön ei kuitenkaan odoteta tuovan muutoksia nykyiseen käytäntöön.

Suomi kantanut vastuuta jo pitkään

– Puhuttiin jostakin kahdestakymmenestä tuhannesta, näin sellaisen luvun uudelleen sijoitettavista. Suomi sijoittaa nyt tuhat. Suomi on aika pieni maa, jos vertaa joihinkin muihin Euroopan unioniin maihin, niin eiköhän se ala melkein olla se Suomen osuus, sanoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio.

Ennakkotietojen mukaan kiintiöpakolaisten vastaanottovelvoitte voisi määräytyä esimerkiksi vastaanottavan maan työttömyysasteen tai bruttokansantuotteen perusteella. Tällaista mallia ei sisäministeriössä pidetä hyvänä. Helpommin vastuunjakoa voitaisiin tasata velvoittamalla myös uudet EU:n jäsenmaat ottamaan vastaan pakolaisia.

Kiintiöpakolaisia kaikille jäsenmaille

– Jokaisen Euroopan unioinin maan pitäisi ottaa näitä kiintiöpakolaisia vastaan. Se on helpoimmin toteutettava solidaarisuuden mekanismi, Vuorio toteaa.

Keskustelussa väläytetty myös turvapaikkahakemusten käsittelyn jakamista tasaisemmin EU-maiden kesken. Esimerkiksi Suomessa hakemuksia käsiteltiin viime vuonna vajaat neljä tuhatta. Ruotsista turvapaikkaa haki 90 000 ihmistä. Käsittelyn jakaminen ei kuitenkaan ole ylijohtaja Vuorion mukaan realistista, sillä pääosin hakijat itse päättävät kohdemaansa.