maanantai 11. toukokuuta 2015

Yle: Päivi Räsänen syyttää Timo Soinia epämääräisyydestä: keskustelu maahanmuutosta "äänestäjien kosiskelua"

Yle: Päivi Räsänen syyttää Timo Soinia epämääräisyydestä: keskustelu maahanmuutosta "äänestäjien kosiskelua" 11.5.2015

Muun muassa maahanmuutto- ja EU-politiikkaa puidaan meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa. Kantahämäläisten kansanedustajien mukaan maahanmuuttokeskustelua vaivaa epämääräisyys.

Meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa käydään keskustelua muun muassa ulkopolitiikasta ja EU:sta. Eniten vääntöä syntynee esimerkiksi maahanmuutosta, jossa perussuomalaiset kantoineen ovat erityisen tarkastelun alla.

Yle Hämeen haastattelemien kantahämäläisten kansanedustajien mukaan maahanmuutosta puhutaan paisutellen. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoo, että vaalien alla puhetta vaivasi epämääräisyys.

– Tässä käytetään paljon sellaisia mielikuvia, joita ei avata tarkemmin. Esimerkiksi perussuomalaisten taholta on tullut viestiä, että maahanmuuttoa halutaan vähentää. Kuitenkaan missään vaiheessa vaalikampanjan aikana esimerkiksi Timo Soini ei avannut kunnolla, mistä on kysymys.

– Valtaosa maahanmuutosta on työperäistä: ihmiset tulevat tänne töihin, opiskelemaan tai avioituvat suomalaisen kanssa. Vain kahdeksan prosenttia maahanmuutosta on humanitaarista. Minä en näe, mikä olisi se kohta, jota pitäisi ruveta supistamaan, sanoo Räsänen.

Räsäsen mukaan muiden hallituspuolueiden pitäisi nyt tiukata Timo Soinilta, mistä maahanmuuttoa pitäisi tiukentaa. Tällaisenaan keskustelu on Räsäsen mukaan heppoisella pohjalla.

– Minä väitän, että se on pitkälti mielikuvien luomista ja äänestäjien kosiskelua.

Väärät mielikuvat voivat luoda rasismia

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen uskoo, että keskustelu pohjautuu virheellisille tiedoille.

– On luotu mielikuvia, jotka eivät pidä paikkaansa. Muun muassa perussuomalaiset vastasi hallitustunnustelija Juha Sipilälle, että sosiaaliturva-asioissa maahanmuuttajia tulee kohdella yhdenvertaisesti kantasuomalaisten kanssa, mutta näinhän se on tänä päivänäkin. Minun mielestäni ei pitäisi luoda tällaisia mielikuvia, koska ne vain lisäävät vastustusta ja ehkä jopa rasismia.

Kokoomuksen Timo Heinonen sanoo, että maahanmuuttokeskustelussa ongelmat paisuvat todellisuutta suuremmaksi.

– Se on pienempi ongelma kuin otsikot antavat ymmärtää.

– Kuitenkin esimerkiksi radikalisoituneet islamistit pitää ottaa vakavasti. Toinen asia, josta meidän täytyy kantaa osamme, ovat Välimeren pakolaislaivat. Afrikasta Italiaan tulee jatkuvasti valtava määrä ihmisiä. Nyt pitäisi löytää keinoja vakauttaa Pohjois-Afrikan oloja, niin että sieltä ei tarvitsisi lähteä pois, muistuttaa Heinonen.