keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Turun Sanomat: Suurmoskeija suunnitteilla Suomeen

Turun Sanomat: Suurmoskeija suunnitteilla Suomeen 27.5.2015
Helsingin Sanomat: Anni Sinnemäki: Moskeijan rakentaminen Helsinkiin on luontevaa

Helsinkiin kauan kaavailtu moskeija saattaa toteutua lähivuosina.

Turun Sanomien saamien tietojen mukaan Helsinkiin suunnitellaan suurmoskeijaa ja monitoimikeskusta, joiden pinta-ala on yhteensä 15 000–20 000 neliötä. Hankkeen tueksi on perusteilla säätiö.

Sopivasta tontista on tehty alustavia selvityksiä, vahvistaa Helsingin kiinteistövirasto.

– Neuvotteluja on vireillä. Kun pääsemme johonkin ratkaisuun, tiedotamme siitä ja teemme esityksen päätettäväksi, mutta emme ole vielä siinä pisteessä, kertoo tonttiosaston osastopäällikkö Juhani Tuuttila kiinteistövirastosta.

Tuuttilan mukaan myös Helsingin kaupungin johtoon on oltu yhteydessä. Mahdollisia tontin paikkoja on useita, mutta kiinteistövirasto ei halua kertoa keskeneräisestä asiasta tarkemmin.

– Helsingin kaupungin alueelta on ollut esityksiä monesta paikasta ja monia alueita on tutkittu, Tuuttila sanoo.

Turun Sanomien tietojen mukaan yksi tutkituista alueista on Hanasaari, joka sijaitsee Kalasataman ja Merihaan välissä.

Suomen Muslimiliitto ja pieni joukko muita yhdistyksiä ovat onnistuneet kokoamaan mittavan alkurahoituksen ulkomailta.

Mukana on myös muita kuin islamilaisia järjestöjä.

Jatkossa rakennushanketta vie eteenpäin parhaillaan perustettava keskussäätiö.

– Moskeijasta halutaan kaikille avoin paikka, jossa voi käydä uskonnollisesta suuntauksesta riippumatta. Monitoimikeskus palvelisi muslimien lisäksi muutakin väestöä, kertoo Pia Jardi, joka on yksi säätiön perustajajäsenistä. Jardi vaikuttaa myös useissa muslimiyhdistyksissä.

Monitoimikeskuksessa voisi järjestää esimerkiksi liikuntaa, koulutusta sekä toimintaa lapsille ja nuorille. Kokonaisuus on tarkoitus rakentaa arkkitehtuurikilpailun perusteella. Kyse on useita vuosia vievästä, miljoonien eurojen rakennushankkeesta.

Moskeijaa on puuhattu Suomeen vuosien varrella useaan otteeseen, mutta yritykset ovat kaatuneet rahoituksen puutteeseen.

Uskonnolliset yhdyskunnat eivät voi kartuttaa varojaan verottamalla kuten kirkko.

– Toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys on tärkeää. Asian edetessä myös rahoitus tulee julkiseksi, Jardi sanoo.

Suomessa toimii kymmeniä islamilaisia yhdyskuntia, joilla on omat rukoushuoneensa ja jotka palvelevat lähinnä jäseniään. Shiioille ja sunneille on omat tilansa, samoin tietyille kulttuuri- ja kieliryhmille. 80 prosenttia muslimeista ei ole kuitenkaan rekisteröitynyt islamilaisiin yhdyskuntiin.

Muslimeja on Suomessa arviolta 50 000–60 000. Heistä noin puolet asuu pääkaupunkiseudulla.

– Islaminuskoisia on pääkaupunkiseudulla jo huomattava määrä. Lähtökohta on, että kaikkia uskontokuntia kohdellaan tasaveroisesti myös tontin luovutuksen osalta. Helsingissä on jo synagogaa, ortodoksikirkkoa ja roomalaiskatolista kirkkoa, Juhani Tuuttila toteaa.

_____________________________________________

Helsingin Sanomat: Anni Sinnemäki: Moskeijan rakentaminen Helsinkiin on luontevaa

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen (vihr) mukaan Helsingin muslimiyhteisö on kasvanut sen verran suureksi, että Helsingin kaupunki haluaa etsiä kaupungista näkyvän ja arvokkaan paikan moskeijalle.

"Meillä on suuri määrä kirkkoja ja esimerkiksi synagoga, joten tuntuu luontevalta, että meillä olisi myös moskeijaksi varta vasten rakennettu rakennus", Sinnemäki sanoo.

Turun Sanomat kertoi keskiviikkona, että perusteilla oleva säätiö suunnittelee Helsinkiin suurmoskeijaa ja monitoimikeskusta, joiden pinta-ala on yhteensä 15 000–20 000 neliötä. Sinnemäen mukaan moskeijahankkeita on ollut vireillä aiemminkin, mutta nyt aloitettu projekti on laitettu liikkeelle kaupungin osalta viime talvena.

"Kaupunki ei kuitenkaan ole ollut tässä aloitteellinen. Olemme vastanneet meille tehtyyn aloitteeseen ", Sinnemäki sanoo.

Kevään aikana moskeijalle on etsitty sopivaa sijoituspaikkaa, mutta sellaista ei vielä ole valittu.

Turun Sanomat kertoi, että yksi moskeijalle kaavailluista alueista olisi Hanasaari. Sinnemäen mukaan Hanasaari ei kuitenkaan luultavasti sovellu moskeijan paikaksi.

Moskeijahankkeen takana on Suomen muslimien etuja ajava Suomen Muslimiliitto ja pieni joukko muita yhdistyksiä. Järjestöt ovat nyt perustamassa säätiötä, joka lähtee ajamaan hanketta eteenpäin.

Säätiön perustajajäseniin kuuluva Pia Jardi kertoo, että moskeijalle on jo onnistuttu keräämään ulkomaisilta valtiollisilta tahoilta huomattava alkurahoitus. Sitä, mistä maista rahoitusta on tulossa, Jardi ei kuitenkaan vielä halua paljastaa.

"Kyseessä on miljoonaluokan hanke, joka tuo Suomeen myös investointeja ja työpaikkoja", Jardi sanoo.

Suomessa on arviolta noin 60 000–65 000 muslimia, joista aviolta 30 000 asuu Helsingissä. Suurin osa Suomen muslimeista kokoontuu uskonnollisiin toimituksiin erilaisiin rukoushuoneisiin ja kokoontumistiloihin. Muslimiyhteisöllä on tähän asti ollut Suomessa vain yksi varta vasten moskeijaksi rakennettu moskeija. Se sijaitsee Järvenpäässä.

Pia Jardi kertoo, että suunnitteilla olevasta moskeijasta on tarkoitus rakentaa monitoimikeskus, johon ovat tervetulleita myös muut kuin muslimit. Monitoimikeskuksessa voitaisiin järjestää muun muassa liikuntapalveluita, koulutustilaisuuksia ja lasten ja nuorten toimintaa.

Moskeija olisi Jardin mukaan tärkeä myös muslimien integroitumisen kannalta.

"Me tarvitaan yksi tällainen paikka, joka on oikeasti kunnianosoitus meidän lapsille ja nuorille. He haluavat myös kokea olevansa osa tätä yhteiskuntaa, eivätkä vain jotain tiettyä ryhmittymää. Olisi hienoa, että he näkisivät, että myös Suomi on tullut heitä vastaan", Jardi sanoo.