tiistai 19. toukokuuta 2015

Yle: Konkurssiin menneen hiihtokeskuksen romanileiri kuohuttaa Lohjalla

Yle: Konkurssiin menneen hiihtokeskuksen romanileiri kuohuttaa Lohjalla 19.5.2015
Yle: Romaniasiamies hiihtokeskusjupakasta: "En allekirjoita sitä, että olisin luvannut jotain tai pyytänyt apua sieltä"

Alhovuoren hiihtokeskuksen leirintäalueella asuu satakunta romania, vaikka kiinteistö on siirtynyt konkurssipesän omistukseen. Konkurssipesän hoitajan mukaan romanileiri on alueella ilman lupaa ja se vaikeuttaa kiinteistön myymistä. Alueen entinen omistaja toivoo, että romaneille löytyy uusi paikka ennen häätöä.

Lohjalla on syntynyt kiista konkurssiin menneen hiihtokeskuksen romanileiristä. Alhovuoren leirintäalueella asuu satakunta romania, vaikka kiinteistö on siirtynyt konkurssipesän omistukseen.

Konkurssipesän hoitaja Tommi Kemppi kertoo, että romanileiri on alueella ilman lupaa ja se vaikeuttaa kiinteistön myymistä. Kemppi on nyt hakenut alueen entiselle omistajalle häätöpäätöstä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudesta ja pyytänyt poliisilta virka-apua romanileirin tyhjentämiseen.

– Olen ryhtynyt kaikkiin tarpeellisiin toimiin, että kiinteistö tyhjenisi. Kiinteistö kuuluu konkurssipesälle ja kenelläkään ei ole minun antamaani lupaa olla siellä. Jos sanon, että siellä ei saa kukaan olla, niin silloin siellä ei saa kukaan olla. Edustan kiinteistön omistajaa ja kiinteistö kuuluu konkurssipesälle. Puhevaltaa konkurssipesän puolesta käytän ainoastaan minä, Kemppi tiivistää.

Entinen omistaja: Helsingin kaupunki lupasi rahaa romanien vastaanottamisesta

Alhovuoren hiihtokeskuksen entinen omistaja Tom Puusa suree kiistanalaista tilannetta. Osa romaneista on Helsingin Kalasataman rakennustöiden alta häädettyjä Romanian romaneja. Lisäksi osa romaneista on tehnyt töitä Puusan konkurssiin ajautuneessa yrityksessä.

– Helsingin kaupunki heidät hääti tänne meille ja otimme heidät mielellämme vastaan. Helsingin piti maksaa jätekuluja ynnä muita, mutta ei ole mitään rahoja näkynyt, Puusa hymähtää.

Puusan mukaan leiriläiset eivät ole alueella hänen luvallaan, eikä hän aio heitä alueelta häätää. Puusa toivoo, että romaneille osoitettaisiin uusi paikka ennen mahdollisiin pakkokeinoihin turvautumista.

– Tämä on surullinen tilanne, että heitä aina vain hätyytellään paikasta toiseen. Varmaan yhteiskunnan sopeuttamistoimet olisivat yksi ratkaisu, mutta ne ovat liian hitaita.

Konkurssipesän hoitaja Kemppi kertoo, että alueella on vieraillut poliisi viimeksi perjantaina. Komisario Sami Kari Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta tyytyy kertomaan, että käynnit alueella ovat aina liittyneet johonkin rikostutkintaan.


_________________________________________


Yle: Romaniasiamies hiihtokeskusjupakasta: "En allekirjoita sitä, että olisin luvannut jotain tai pyytänyt apua sieltä"

Helsinki kiistää, että kaupunki olisi pyytänyt konkurssiin menneeltä Alhovuoren hiihtokeskukselta apua romanien majoittamiseen. Hiihtokeskuksen entisen omistajan Tom Puusan mukaan kaupunki lupasi myös osallistua romaneista aiheutuviin kuluihin.

Helsingin romaniasiamiehenä toiminut Jarmo Räihä kiistää, että kaupunki olisi siirtänyt romaneja lohjalaiseen hiihtokeskukseen.

Konkurssiin menneen Alhovuoren hiihtokeskuksen entisen omistajan Tom Puusan mukaan Helsingin kaupunki pyysi hiihtokeskusta ottamaan romaneja vastaan, kun näiden leiri purettiin Kalasatamasta vuonna 2011.

Lisäksi Puusa väittää, että kaupunki olisi luvannut maksaa korvauksia muun muassa jätekuluista, mutta rahoja ei koskaan saatu.

Helsingin entisen kerjäläistyöryhmän puheenjohtajan Jarmo Räihän mukaan väitteet eivät pidä paikkaansa, sillä kaupungin linjauksena on, että romaneille ei tarjota majoitusta.

– Romanien majoittaminen hiihtokeskukseen ei ollut meidän kerjäläistyöryhmämme linjauksen mukaista. En allekirjoita sitä, että olisin luvannut jotain tai pyytänyt apua sieltä. Minulla ei ole mitään mielikuvaa jätekuluista tai korvauksien maksamisesta. Kun leiri purettiin, me annoimme matkalippuja, ja silloin useimmat henkilöt palasivat kotimaahansa.

Nykyään Räihän virkaa hoitaa Helsingin liikkuvan väestön työryhmän puheenjohtaja Olli Salin, joka myöskään ei myönnä kaupungin kääntyneen Alhovuoren hiihtokeskuksen puoleen romaniasiassa.

– Minulla ei ole tiedossa, että näin olisi tehty. Käsittelimme tätä asiaa Diakonissalaitoksen Hirundon ohjausryhmän kanssa. Siellä kaikilla oli samanlainen näkökulma ja muisti siitä, mitä silloin muutama vuosi sitten tapahtui, eikä kukaan ole tälle yrittäjälle luvannut yhtään mitään, ei myöskään Helsingin kaupungin puolelta.

Kaupunki rahoittaa omalta osaltaan Diakonissalaitoksen ylläpitämää päiväkeskus Hirundoa, jossa romanit voivat esimerkiksi peseytyä ja käydä syömässä.