keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Yle: Rasistiset rikokset näyttivät moninkertaistuneen Keski-Pohjanmaalla – tilastopiikin taustalla monta muuttujaa

Yle: Rasistiset rikokset näyttivät moninkertaistuneen Keski-Pohjanmaalla – tilastopiikin taustalla monta muuttujaa 6.5.2015

Rasististen rikosten määrä kasvoi selvästi Keski-Pohjanmaalla 2010-luvun alkupuolella poliisiammattikorkeakoulun tilaston valossa. Alueen poliisin mukaan kentällä tilanne ei ole näyttänyt yhtä huolestuttavalta.

Vuonna 2010 Keski-Pohjanmaalla poliisin tietoon tuli 6 rasistista rikosta. Kolme vuotta myöhemmin niitä oli 35. Suurin osa oli lieviä pahoinpitelyjä (11) tai pahoinpitelyjä (5). Poliisi tutki myös kotirauhan rikkomisia, kunnianloukkauksia ja vahingontekoja. Tiedot käyvät ilmi poliisiammattikorkeakoulun tilastoista.

Erkki Kerola oli edellä mainittuina vuosina Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitoksella apulaispoliisipäällikkönä.

– Kun puhutaan kuitenkin aika pienistä lukumääristä, siellä tapahtuu helposti huomattavaakin heittelyä, nykyään Pohjanmaan poliisilaitoksen ylikomisariona työskentelevä Erkki Kerola toteaa yhdeksi tilastopiikin taustalla olevaksi tekijäksi.

Hän kuitenkin myöntää, että lukumääriin voi jossain määrin vaikuttaa myös se, että ulkomaalaisten määrä on kasvanut alueella.

Rasistisen rikoksen luokitteleminen voi olla hankalaa

Poliisiammattikorkeakoulun tutkijat tekevät vuosittain yhteenvedon rasistisista rikoksista. Poliisin omissa tilastoissa luvut ovat Kerolan mukaan usein pienempiä.

– Poliisiammattikorkeakoulun tutkijat käyvät juttuja tarkasti läpi. Kentällä rikoksen luokitteleminen rasistiseksi voi olla hankalaa. Siinä hetkessä tilanne ei välttämättä näytä rasistiselta, mutta tutkinnassa voi paljastua jotakin.

Kerola kertoo esimerkin, jossa kantaväestöön kuuluva henkilö pahoinpitelee kantaväestöön kuuluvaa autonkuljettajaa. Arvio tilanteesta muuttuu, jos selviää, että teko johtuu takapenkillä istuvista ulkomaalaisista.

Usein tiettyyn hetkeen ajoittuneet useat rasistiset vahingonteot saattavat äkillisesti nostaa tilaston lukumääriä.

– Esimerkiksi, kun yksi tai kaksi henkilöä alkaa käyttäytyä "skinimäisesti” ja vahingoittaa ulkomaalaisten kiinteistöjä tai autoja, Kerola sanoo.

Hänen mukaansa Keski-Pohjanmaalla kentällä ei ole ollut havaittavissa rasistisiin rikoksiin liittyvää huolestuttavaa kehitystä.

– Me kyllä pyrimme seuraamaan sitä tarkasti. Tämä on ilmiö, joka voi laajetessaan aiheuttaa kovasti ongelmia. Tällaista huolta ei tähän mennessä onneksi ole tullut, Kerola toteaa.

Hänen mukaansa puolestaan Vaasassa on ollut viitteitä siitä, että ulkomaalaisten tekemien rikosten ja toisaalta rikoksen uhriksi joutumisen määrät ovat olleet kasvussa.