perjantai 15. toukokuuta 2015

Verkkouutiset: Hallitusneuvottelija vihjaa: pakolaiskiintiötä voidaan sittenkin leikata

Verkkouutiset: Hallitusneuvottelija vihjaa: pakolaiskiintiötä voidaan sittenkin leikata 15.5.2015

Juho Eerola huomauttaa, että kiintiöpakolaisten määrä "viime vuosina" ei ole ollut 1 050, vaan 750.

Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) sanoo, että Suomen pakolaiskiintiötä voidaan ensi vuonna leikata. Hän viittaa hallitusneuvottelijoiden linjaukseen, jonka mukaan pakolaiskiintiö säilyy ainakin "viime vuosien" tasolla.

– Viime vuonna 1 050, sitä ennen 750. "Viime vuosien taso" voi tarkoittaa ensi vuodelle 750, Eerola kirjoittaa Facebookissa.

Suomi korotti kiintiön 750 pakolaisesta 1 050 pakolaiseen vuonna 2014 Syyrian sodan takia. Korotuksen oli tarkoitus olla väliaikainen, mutta myös tänä vuonna kiintiö pysyi 1 050 pakolaisessa.

Yleisesti on tulkittu, että hallitusneuvottelijoiden linjaus tarkoittaa kiintiön säilyttämistä tämänvuotisella tasolla. Muun muassa Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta toteaa Ylellä olevansa tyytyväinen, siihen, että pakolaiskiintiö "päätettiin pitää tällä samalla tasolla" eli 1 050 pakolaisessa.

Lukumäärää ei kuitenkaan mainita neuvottelijoiden kirjallisessa linjauksessa.

– Kiintiöpakolaisten määrä pidetään ainakin viime vuosien tasolla ja tällä osallistumme kansainväliseen taakanjakoon. Valtio lisää yhteistoimintaa kuntien kanssa ja käytössä on riittävät resurssit, hallitusneuvottelijat kirjoittavat.

Eerolan mukaan pakolaiskiintiöön ei edes kannata kiinnittää liikaa huomiota.

– Kiintiöpakolaiset ei ole suurin ongelma maahanmuutossa, kun saamme ne itse valita, hän sanoo.

Hallitusneuvottelijoiden mukaan perheenyhdistämisen kriteereitä muutetaan EU-direktiivin mukaisiksi. Direktiivillä säädellään, millä perusteilla EU:n ja ETA:n ulkopuolta saapuvat maahanmuuttajat saavat tuoda perheensä Suomeen. Eerola kehuu hallitusohjelmaan laadittua linjausta, koska sen ansiosta maahanmuuton ehtoja voidaan kiristää.

– Parasta tuossa on tuo perheenyhdistämisdirektiivi, joka käytössä ollessaan tulee parantamaan maahanmuuton laatua.