tiistai 12. toukokuuta 2015

Helsingin Uutiset: Maahantulokieltoja rikottiin ennätysmäärä – täältä rikolliset virtaavat Suomeen

Helsingin Uutiset: Maahantulokieltoja rikottiin ennätysmäärä – täältä rikolliset virtaavat Suomeen 12.5.2015
Poliisihallitus: Laittoman maahantulon torjunnan arviointiraportti (pdf)

Maahantulokieltojen rikkomiset lisääntyivät Suomessa viime vuonna huomattavasti, kertoo poliisihallituksen julkaisema laittoman maahantulon torjunnan arviointiraportti.

Maahantulokieltoja rikottiin viime vuonna 405 kertaa. Määrä on vuoden aikana noussut sadalla. Lähes kaikissa tapauksissa kyse oli Viron kansalaisista, jotka ovat saaneet maahantulokiellon aiemmin Suomessa tekemiensä rikosten vuoksi.

Suomeen kohdistuvassa laittomassa maahantulossa ei tapahtunut oleellisia muutoksia vuonna 2014 edelliseen vuoteen verrattuna. Suomessa tavattiin viime vuonna vajaat 3 000 laittomasta maassa oleskellutta kolmannen maan kansalaista sekä noin 400 maahantulokiellossa olevaa EU-maan kansalaista. Maahantulokiellon rikkomisten määrä sen sijaan nousi viime vuonna huomattavasti.

Vuoden 2014 aikana viranomaisten tietoon tuli 2933 laittomasti maassa oleskellutta ulkomaalaista. Määrä laski edelliseen vuoteen nähden 435 henkilön verran.

Yli 90 prosenttia laittomasti maassa oleskelevista tavattiin sisämaasta ja he olivat yleisimmin Irakista, Somaliasta, Venäjältä, Afganistanista ja Iranista. Yleisin Schengen-alueen sisäinen reitti Suomeen kulki Ruotsin kautta.

Laittoman maahantulon järjestämisen tekotavat ovat kehittyneet siten, että järjestäjien palveluja käyttävillä laittomilla maahantulijoilla ei ole enää saattajia mukanaan, vaan he tulevat yksin tai ryhmissä saamien ohjeiden ja asiakirjojen turvin. Asiakirjat ovat yleensä aitoja kadonneiksi tai varastetuksi ilmoitettuja asiakirjoja.

Laittomaan maahantuloon ja sen järjestämiseen liittyy usein myös muita rikoksia. Näihin liittyvien esitutkintojen määrä pysyi vuonna 2014 edellisen vuoden tasolla.