perjantai 15. toukokuuta 2015

HS: Päivi Räsänen: Perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelma on kupla

Helsingin Sanomat: Päivi Räsänen: Perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelma on kupla 15.5.2015

Perussuomalaiset pettivät maahanmuuttoasioihin liittyneet vaalilupauksensa hallitusneuvotteluissa, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Räsänen sanoi perjantaina HSTV:n Studio Kulmapöytä -lähetyksessä, että perussuomalaisten vaalikamppailussa lupaamat suuret säästöt maahanmuuton kustannuksissa "osoittautuivat kuplaksi".

Räsäsen mukaan perussuomalaiset antoivat periksi kiintiöpakolaisten määrän rajoittamisessa, jossa olisi ollut mahdollista saavuttaa jonkinlaisia säästöjä.

" Timo Soini sanoi vaalikamppailun kuluessa moneen kertaan, että maahanmuuton kustannuksista on mahdollista säästää 200–300 miljoonaa euroa, mutta hallitusneuvotteluissa sovitulla maahanmuuton ohjelmalla ei saada aikaan juuri minkäänlaisia säästöjä", Räsänen sanoi.

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus käyvät parhaillaan hallitusneuvotteluja valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Helsingissä. Neuvottelijat julkistivat tulevan hallituksen maahanmuuttopoliittisen linjauksen keskiviikkona.

Räsänen sanoi pitävänsä tulevan hallituksen maahanmuutto-ohjelmaa kokonaisuudessaan erittäin hyvänä.

"Siinä on monia kohtia, joita kristilliset ovat ehdottaneet", Räsänen sanoo.

Hänen mielestä kiinnostavinta on kuitenkin perussuomalaisten takinkääntö.

"Se ohjelma ei ole lainkaan perussuomalaisten näköinen", Räsänen sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitti perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksista vastaavaa kritiikkiä torstaina.

Hallitusneuvotteluissa maahanmuuttotyöryhmää vetänyt Juho Eerola (ps) kuittaa arvostelun opposition "räksyttämisenä".

”Antaa vastuunkantoon haluamattomien oppositiopuolueiden räksyttää. Itse uskon hallituksen linjauksilla saatavan säästöjä myös maahanmuutosta”, Eerola kommentoi HS:lle lyhyesti perjantaina tekstiviestillä kesken hallitusneuvottelujen.

Räsänen pitää outona esimerkiksi sitä, että perussuomalaiset ovat jälkikäteen hehkuttaneet suurena saavutuksena niitä muutoksia, joita ohjelma lupaa perheiden yhdistämisen kriteereihin. Asiasta kirjoitti muun muassa perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho blogissaan torstaina.

"Ei sieltä ole saavuttavissa mitään suuria säästöjä", Räsänen kommentoi.

Hän sanoi kummastelleensa perussuomalaisten säästölupauksia jo vaalikamppailun aikana ja yrittäneensä saada asiaan tarkennuksia Soinilta.

"Mutta hän oli liukas kuin saippua, eikä selviä vastauksia tullut."

Räsäsen mukaan Suomi ei pysty olennaisesti leikkaamaan maahanmuuton kustannuksista, ellei hallitus päätä irtautua Geneven kansainvälisestä pakolaissopimuksesta.

Räsänen kehui, että hänen sisäministerikaudellaan maahanmuuton hallintokustannuksia onnistuttiin leikkaamaan 20 prosenttia.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja-asiasta Räsänen sanoi, että hän ilmoittaa kesäkuussa, onko hän edelleen käytettävissä tehtävään. Räsänen on johtanut puoluetta 11 vuotta. Puolueella on puoluekokous elokuun lopussa.

Räsänen sanoi toivovansa, että vahvimpana haastajana pidetty Sari Essayah asettuu ehdolle, mutta hän toivoi, että kisaan tulisi monia muitakin ehdokkaista.

"Meillä on paljon päteviä henkilöitä", Räsänen sanoi.