maanantai 11. toukokuuta 2015

Yle: Laittoman rajanylityksen kimppa-alennus – pari kilometriä Venäjältä Suomeen 52.000 dollarilla

Yle: Laittoman rajanylityksen kimppa-alennus – pari kilometriä Venäjältä Suomeen 52.000 dollarilla 11.5.2015

Viittä henkilöä syytetään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa syyrialaisten törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Vuosi sitten toukokuussa neljä syyrialaista jäi kiinni Imatran rajanylityspaikan pohjoispuolelta ylitettyään luvattomasti Suomen ja Venäjän välisen rajan.

Syyttäjän mukaan ryhmä järjesteli kaikkiaan kolmen syyrialaisista koostuvan ryhmän laitonta maahantuloa. Ensimmäinen yritys tapahtui helmikuussa 2014, jolloin syyrialaiset kuitenkin luopuivat maahantulosta ankaran talven takia.

Keväällä keli oli jo parempi ja neljän henkilön ryhmä ylitti valtakunnanrajan 23. toukokuuta yöllä vietettyään sitä ennen aikaa Svetogorskin lähellä sijaitsevalla kesämökillä. Rajanylittäjät jäivät kuitenkin pian kiinni Imatralla, jolloin he hakivat turvapaikkaa Suomesta.

Kolmannen kerran ryhmä järjesteli rajanylitystä heinäkuussa 2014, jolloin viisi henkilöä ehti Venäjän rajavyöhykkeelle. Matka Suomeen kuitenkin epäonnistui, sillä huonosta suunnistustaidosta johtuen tulijat eksyivät ja päätyivät lähes kirjaimellisesti venäläisten rajavartijoiden syliin.

Syytettynä oleva ryhmä jatkoi toimintaansa vielä elokuussa, jolloin syyttäjän mukaan suunnitelmissa oli kuljettaa yksi henkilö Suomen kautta Norjaan. Tämä jäi kuitenkin aikomukseksi, eikä matkaa käytännössä toteutettu.

Humanitäärista apua maamiehille 52.000 dollarilla

Kihlakunnansyyttäjä Heidi Savurinteen mukaan turkkilaisesta, venäläisistä ja syyrialaisista koostuvan ryhmän toiminta oli järjestäytynyttä ja hyvin suunniteltua. Toiminnassa mukana olleet kaksi syyrialaista olivat itse tulleet laittomasti Suomeen vuotta aiemmin.

– He ovat tienneet, mitä edellyttää onnistunut maahantulo ja antaneet hyvin tarkat matkustusohjeet reitistä. Heidän tietotaitonsa on ollut avainresurssi, millä toiminta on käynnistetty, sanoo kihlakunnansyyttäjä Heidi Savurinne.

Syyttäjän mukaan ryhmään kuuluneilla tekijöillä ovat olleet roolitukset rajan molemmin puolin ja jokaisen työpanos on ollut tarkkaan harkittua.

Vaivanpalkaksi ryhmä on perinyt yhteensä 52 000 dollaria. Syyrialaisilta perittävät summat ovat vaihdelleet tuhannesta dollarista yhdeksään tuhanteen dollariin henkilöltä. Rajanylittäjät on tuotu autolla lähelle rajaa, josta kävelymatkaa Suomeen on korkeintaan muutamia kilometrejä.

Syyttäjä vaatii jutun päätekijöille enimmillään neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ja toiminnasta saadun hyödyn tuomitsemista valtiolle.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen. Heidän mukaan toimintaa varten ei ole perustettu mitään ryhmää, vaan kyse on ollut pikemminkin humanitäärisestä teosta, koska Syyriassa on sotatila.

Jutun oikeuskäsittelylle on varattu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa kolme päivää.