maanantai 25. toukokuuta 2015

Yle: Pakolaisista kärkevää poliittista sananvaihtoa Porissa

Yle: Pakolaisista kärkevää poliittista sananvaihtoa Porissa 25.5.2015

Porin kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina maahanmuuttajien kotouttamisohjelmaa. Perussuomalaisista arvosteltiin maahanmuuttajien vastaanottomäärää ja vasemmistoliitosta arvosteltiin voimakkaasti perussuomalaisia.

Maahanmuuttajien kotouttamisohjelmaa käsiteltiin maanantaina Porin valtuustossa kiihkein sanankääntein. Pari vuotta sitten voimaan tulleen kotouttamisen edistämislain pohjalta tehty selvitys keräsi kiitosta erityisesti vihreistä.

Vihreiden Kaarina Ranne kävi kehumassa, että ohjelma on poikkeuksellisen seikkaperäinen ja sellaisenaan harvinaisuus Porissa. Ranne muistutti, että maahanmuuttajien kotoutumisessa kansalaisjärjestöjen ja tavallisten porilaisten tekemä työ on vähintään yhtä arvokasta kuin viranomaistyö.

– Porissa on tehty merkittävää työtä maahanmuuttajien kotouttamiseksi. Pori ja porilaiset ansaitsevat täydet kiitokset, Ranne sanoi.

Vihreiden mielestä Porin pitäisi ottaa rohkeasti kiintiöpakolaisia. Pori ottaa joka toinen vuosi 15–20 uutta pakolaista.

Perussuomalaisten ajatukset kuumensivat

Sen sijaan perussuomalaisten valtuutettu, vastavalittu kansanedustaja Laura Huhtasaari kävi arvostelemassa pakolaisten vastaanottamisesta tehtyä linjausta, joka ei hänen mielestään ole kestävä Porin taloustilanteessa.

– Olisi mielenkiintoista nähdä, mikä on humanitaarisen maahanmuuton työllisyysprosentti, Huhtasaari sanoi.

Huhtasaaren mielestä kotouttamisohjelmassa olisi pitänyt olla myös maahanmuuton kustannusarvio. Vasemmistoliiton Aki Nummelin arvosteli voimakkaasti perussuomalaisten linjausta.

– Perussuomalaiset laskevat ihmisen arvon rahassa. Ihmisillä on tietyt luovuttamattomat oikeudet. Laura Huhtasaari todisti, että hänen lähtökohtansa ihmisiin ei ole humaani. Tämä tosin ei ole uutinen kenellekään, Nummelin sanoi.

Nummelinin mielestä Huhtasaaren puheenvuorot ovat pöyristyttäviä eikä niitä pitäisi joutua kuuntelemaan Porin valtuustossa. Huhtasaari sai tästä aiheen omien sanojensa mukaan "provosoitua".

– Jos ihminen ei ole 20-vuotiaana idealisti, hän on kylmä. Jos hän on 40-vuotiaana idealisti, hän on tyhmä, Huhtasaari sanoi.

Kotouttamisohjelma palautettiin lopulta uudelleen valmisteltavaksi, koska siitä nousi valtuustossa myös muita tarkentavia kysymyksiä ja korjausehdotuksia.