keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Vantaan Lauri: Rasismia ei pidä hyväksyä

Vantaan Lauri, pääkirjoitus: Rasismia ei pidä hyväksyä 12.5.2011

Toivon, ettei rasismi suomalaisessa yhteiskunnassa olisi sen yleisempää kuin ennenkään. Uskon, että se on marginaalinen ilmiö ja että suurin osa suomalaisista ei pidä toista ihmistä huonompana tämän ihonvärin tai etnisen taustan vuoksi.

Olen kuitenkin huolissani, sillä osa niin sanotuista maahanmuuttokriitikoista on selvästi ylittänyt sen rajan, mikä on asiallisen keskustelun ja rasismin välillä. Jotkut ovat katsoneet, että nyt on lupa huudella netissä, kadulla ja jopa eduskunnassa, mitä mieleen juolahtaa. Rasistisia mielipiteitä on yhteiskunnassa ollut aina, mutta ennen niiden ilmaisemista ei ole pidetty asiallisena. Niitä on jopa ymmärretty hävetä. Nyt Suomeen puuhataan jopa natsipuoluetta, mikä tuntuu aivan käsittämättömältä.

Maahanmuuttopolitiikkaa saa totta kai demokraattisessa yhteiskunnassa kritisoida. Mutta jos halutaan olla kriittisiä, olisi hyvä katsoa, mihin sormi oikein osoittaa. Maahanmuuttajien kritisoinnin sijasta kannattaisi vaatia, että työmarkkinoilla kaikkia kohdeltaisiin samalla tavalla riippumatta siitä, mistä työntekijä on kotoisin. Nyt Suomeen palkataan monille aloille tilapäistyövoimaa ulkomailta, koska heitä voi vapaasti riistää muita huonommilla työehdoilla. Verokorttiakaan ei esimerkiksi rakennusurakoissa aina vaadita. Vika ei tällöin ole Suomeen muuttaneen työntekijän, vaan systeemin, joka mahdollistaa harmaan talouden, veronkierron ja ihmisten hyväksikäytön.

Rasismiin liitetään usein heikko koulutustaso, mutta hyväosaiset eivät suinkaan ole ennakkoluuloille immuuneja. Heillä vain on enemmän mahdollisuuksia ilmaista mielipiteensä näennäisen sivistyneesti. Voi vaikka asettua asumaan alueelle, jossa ei näy maahanmuuttajia. Ennakkoluuloja löytyy pintaa rapsuttamalla meistä jokaisesta, mutta kun ne tunnistaa, niitä vastaan voi kamppailla ja toimia toisin.

Urheilussa, esimerkiksi jalkapallossa, on pitkään tietoisesti vastustettu rasismia. Itse olen ollut vuosia kentän laidalla kannustamassa pelaajia, joista osa on maahanmuuttajia. Pelikaverit ovat ottaneet heidät hyvin vastaan, osana porukkaa. Heille eriväriset kasvot ovat kasvot muiden joukossa, eivät mitään kummajaisia, joita pitäisi osoitella sormella.

Pauli Juusela