torstai 1. joulukuuta 2011

Sisäasiainministeriö: Turvapaikkahakemusten käsittelyn nopeuttamiseksi kehitetään moniviranomaismalli

Sisäasiainministeriö: Turvapaikkahakemusten käsittelyn nopeuttamiseksi kehitetään moniviranomaismalli 1.12.2011

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen on tänään asettanut hankkeen Maahanmuuttoviraston, poliisin ja Rajavartiolaitoksen moniviranomaismallin (MPR) käyttöönottamiseksi maahanmuuttohallinnossa. Hankkeella tehostetaan viranomaisten yhteistoimintaa maahanmuuttoasioissa. Tavoitteena on luoda pysyvä yhteistyörakenne viranomaisten välille. Mallia otetaan jo vuosia hyvin toimineesta poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen PTR-yhteistyöstä. MPR-toimintamallin käyttöönotosta on sovittu hallitusohjelmassa.

Yhteistyön tiivistämisen tavoitteena on nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä. Tavoitteena on myös tehostaa laittoman maahanmuuton, ihmiskaupan ja maahantulosäännösten kiertämisen torjuntaa. Uusi toimintamalli luo edellytyksiä uusien työskentelytapojen löytämiseksi.

Hankkeessa tehdään selvitys yhteistyöstä ja ehdotus MPR-toimintamallin käyttöönottamiseksi. Toimintamalli on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2013. Valmistelua ohjaa johtoryhmä, jonka puheenjohtaja on ylijohtaja Pentti Visanen sisäasiainministeriöstä. Johtoryhmässä ovat edustettuina sisäasiainministeriö, poliisi, Rajavartiolaitos ja Maahanmuuttovirasto.