torstai 1. joulukuuta 2011

Verkkouutiset: Edustaja väläyttää testiä kansalaisuutta hakeville

Verkkouutiset: Edustaja väläyttää testiä kansalaisuutta hakeville 1.12.2011

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko hallitus selvittää kansalaisuustestin tarpeellisuutta ja käyttöönottoa Suomen kansalaisuutta hakeville.

Immonen perustelee kysymystään sillä, että Iso-Britannia otti vuonna 2005 käyttöön uuden "Life in the United Kingdom" -testin, johon kaikkien Britannian kansalaisiksi haluavien on osallistuttava ja joka heidän on läpäistävä kansalaisuuden saadakseen. Testin kysymykset käsittelevät elämää Isossa-Britanniassa, ja sillä mitataan kansalaisuutta hakevan henkilön brittiläisyyttä.

- Yhä useampi Euroopan maa on ottanut viime vuosina käyttöönsä kansalaisuustestin. Testit ovat käytössä tällä hetkellä muun muassa Saksassa, Iso-Britanniassa, Hollannissa ja Tanskassa, Immonen sanoo.

Suomen maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio totesi lokakuun lopulla Turun Sanomissa haluavansa selvittää, tarvittaisiinko Suomen kansalaisuutta hakeville oma testi. Hänen arvionsa mukaan kansalaisuustestin aloittaminen ei vaatisi suuria käytännön järjestelyjä.

- Kansalaisuustestin tarpeellisuutta ei ole vielä toistaiseksi tutkittu Suomessa. Muiden maiden kokemusten perusteella kansalaisuustesti on hyvä keino selvittää ja mitata, kuinka hyvin maahanmuuttajan kotoutuminen uuteen kotimaahan on onnistunut, Immonen katsoo.