keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Yle: Presidentti Niinistö pakolaistilanteesta: Pitää olla hallinnassa, se on kaikkien etu

Yle: Presidentti Niinistö pakolaistilanteesta: Pitää olla hallinnassa, se on kaikkien etu 16.9.2015

Presidentti Sauli Niinistö tapasi keskiviikkona kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Niinistön mukaan tapaamisessa keskusteltiin kahdesta asiasta: yhtäältä kansainvälisestä ulkopolitiikasta, toisaalta pakolaistilanteesta.

Pakolaistilanteen pitää olla hallinnassa – se on kaikkien etu, presidentti Sauli Niinistö sanoo.

Hän kommentoi asiaa tiedotusvälineille sen jälkeen kun oli keskiviikkona tavannut kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat Mäntyniemessä.

Niinistön mukaan tapaamisessa keskusteltiin kahdesta asiasta eli yhtäältä kansainvälisestä ulko- ja geopolitiikan kehityksestä, toisaalta pakolaistilanteesta.

Hänen mukaansa pakolaistilanne on yllättänyt niin koko Euroopan kuin Suomen.

– Olen ollut huolissani siitä, että onko tämä tilanne hallinnassa. Huomaan, että jaamme kyllä yhteisesti saman huolen ymmärtäen sen, että tilanteen hallinta tarkoittaa sekä maahan tulijoille että täällä olijoille tarpeellista olosuhdetta.

– Tästä me kävimme minusta hyvin rakentavan keskustelun. En mene sen yksityiskohtiin, ehkä kuulemme eduskunnan keskusteluissa lisää, mutta olin kyllä myönteisesti yllättynyt siitä, että tämä huoli on paitsi yhteinen [myös] aika samansuuntainen, Niinistö sanoi.

Selviääkö Suomi?

– Suomi on aina selvinnyt, Niinistö vastasi kysymykseen.

Hän totesi pakolaistilanteen kuohuttavan kahdeltakin puolelta.

– Siinä suhteessa minusta oli kovin myönteistä havaita, että perusajatukset kuitenkin ovat aika lailla samansuuntaisia, paitsi huoli myös se, että hallittaisiin asenteita, ettei tulisi jyrkkiä ylilyöntejä. Ei kummaltakaan taholta, ei maahanmuuttajilta eikä täällä olijoilta.

– Sitä se tilanteen hallinta oikeastaan edesauttaisi.

"Eurooppa on vapaan liikkumisen maanosa"

Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miten Euroopan olisi otettava turvapaikanhakijat vastaan.

– Jos tässä jotain ideaaliratkaisua ajateltaisiin, minusta se olisi sentyyppinen, että nämä kiintiöt olisivat tuntuvia, mutta samalla tuo hallitsematon liikenne ja muuttaminen olisi hallussa.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaisi, että kriisien lähialueilla olisi YK:n eli kansainvälisen yhteisön hallinnoimia "suurempia vastaanottoleirejä".

– Sieltä järjestyksessä poimittaisiin ihmisiä paremmille sijoille, mikä siis tarkoittaisi kiintiöitä.

– Jotain tuollaista: suurempia kiintiöitä mutta vain hallittua liikkumista. Mutta se on ilmeisen vaikea järjestää, ainakaan nopeasti, ja ilmeisen vaikea siksikin, että Eurooppa on vapaan liikkumisen maanosa.