lauantai 19. syyskuuta 2015

Iltalehti: Torniossa mielenosoitus hallituksen pakolaispolitiikkaa vastaan

Iltalehti/STT: Torniossa mielenosoitus hallituksen pakolaispolitiikkaa vastaan 19.9.2015
MTV: Torniossa osoitetaan mieltä: "Rajoille pitää saada tiukka valvonta!"
Helsingin Sanomat: Lapissa osoitetaan mieltä pakolais­politiikkaa vastaan – Suomi tiukentaa turvapaikka­linjaansa

Torniossa ja Kemissä osoitetaan tänään mieltä hallituksen pakolaispolitiikkaa vastaan.

Tornion Rajat kiinni -mielenilmauksen on tarkoitus kokoontua rajan tuntumassa puolenpäivän aikaan. Kemissä taas osoitetaan mieltä kello 15.

Raja-alueella aiotaan järjestää Mulkkaa natseja -niminen vastamielenilmaus yhtä aikaa Tornion Rajat kiinni -tapahtuman kanssa.

Poliisin Oulun johtokeskuksesta kerrotaan, että poliisi nostaa valmiuttaan mielenosoitusten vuoksi.

___________________________________

MTV: Torniossa osoitetaan mieltä: "Rajoille pitää saada tiukka valvonta!"

Torniossa noin kolmesataa ihmistä on kokoontunut osoittamaan mieltään teemalla Rajat kiinni. Mielenosoitus on tavallisten kansalaisten järjestämä, eikä sen taustalla ainakaan virallusesti ole mitään ryhmittymää.

Suuren blanketun kanssa mielenosoitukseen saapuivat myös paikalliset Janne ja Mauri.

– Rajoille pitää saad nyt tiukka valvonta. Sieltä tulee Isis-järjestön terroristeja ja muuta väkeä Suomeen, mikä ei todellakaan ole kenenkään etu, sanovat miehet.

Mielenosoitus sujuu rauhallisesti ainakin toistaiseksi, ihmiset ovat liikkeillä osin perheineen. Pian kuorma-auton lavalle nousee neljä nuorta miestä, jotka kertovat olevansa tapahtuman järjestämisen taustalla.

– Tässä me olemme! Meillä ei ole syytä piileskellä! huikkaavat nuorukaiset.

Mielenosoittajat muodostivat käsistä kiinni pitäen ketjun, ja kävelivät tällä tavoin rajalle. He vaativat poliitikoilta toimia ja sanoivat, että Suomi ei pysty kotouttamaan näin suurta määrää turvapaikanhakijoita näin nopeasti. Myös Ruotsin puolella olevat SPR ja seurakunta saivat mielenosoittajilta kritiikkiä siitä, että ohjaavat turvapaikanhakijoita Suomen puolelle.

_____________________________________

Helsingin Sanomat: Lapissa osoitetaan mieltä pakolais­politiikkaa vastaan – Suomi tiukentaa turvapaikka­linjaansa

Suomen linja turvapaikanhakijoiden suhteen tiukentuu, tiedotti sisäministeriö lauantaina.

Turvapaikanhakijat ohjataan tiistaista eteenpäin rajalta järjestelykeskukseen. He eivät siis enää voi jatkaa Torniosta muualle Suomeen ennen rekisteröitymistä turvapaikanhakijaksi.

”Voimakkaimmat massat tulevat tällä hetkellä pohjoisesta, ja tilanne on hallitsematon. Ihmiset ovat lähteneet sieltä mille tahansa poliisiasemalle minne tahansa Suomeen”, kansliapäällikkö Päivi Nerg sisäministeriöstä kertoo.

”Uudella toimintamallilla saamme ihmiset järjestelykeskukseen ja siitä sitten vastaanottokeskuksiin ympäri Suomen.”

Turvapaikanhakijoita voi pitää järjestelykeskuksessa korkeintaan seitsemän päivää ennen siirtoa vastaanottokeskukseen, jossa he odottavat myöntävää tai kieltävää turvapaikkapäätöstä.

Viranomaisvoimien keskittäminen Ruotsin rajalle sitoo poliiseja muualta Suomesta. Maan kaikilta yhdeltätoista poliisilaitokselta saapuu Tornioon ensi viikkoon mennessä 40–50 poliisia. Ajatuksena on, että kun tilanne saadaan hallintaan Torniossa, se helpottaa muiden työtä ympäri maan.

Torniossa on meneillään mielenosoitus, jossa vastustetaan Suomen raja- ja pakolaispolitiikkaa. Myös Kemissä järjestetään vastaavanlainen mielenosoitus myöhemmin lauantaina iltapäivällä.

Lapin poliisin rikoskomisarion Janne Koskelan mukaan mielenilmauksiin odotetaan satoja ihmisiä. Noin varttitunti ennen kello 12 alkavaksi ilmoitettua Tornion mielenosoitusta paikalla oli vajaat sata henkeä, mutta väkimäärä oli kasvamaan päin, Koskela kertoo.

Koskelan mukaan Tornion mielenosoitusväki aikoi marssia Ruotsin rajan lähellä olevalle Rajaleikki-patsaalle, joka on näköetäisyydellä turvapaikanhakijoiden käyttämästä matkakeskuksesta. Mielenosoittajat aikovat kuitenkin pysyä Suomen maaperällä, kun taas matkakeskus sijaitsee Ruotsin valtion alueella Haaparannassa.

Tornion mielenilmauksesta tiedottavassa Facebook-ryhmässä noin 850 ihmistä oli ilmoittanut osallistumisestaan. Ryhmän nimenä on ”Pelastetaan Suomi! Rajat kiinni!”

Vastaavanlaiseen mielenosoitukseen Kemissä on ilmoittautunut yli 700 ihmistä.

Facebook-ryhmien esittelyteksteissä vaaditaan hallitusta eroamaan ”laittoman ja hallitsemattoman pakolaispolitiikan” vuoksi.

Myös Kemin mielenilmaus on Lapin poliisin työtehtävien alla lauantaina, mutta paikalle rekrytoitujen poliisien vahvuuksista ei tiedoteta julkisuuteen, operaation yleisjohtajana toimiva Koskela kertoo.

Tornion mielenosoituksen osallistujia kehotettiin pukeutumaan Suomi-henkisesti.

”Mielenilmaisuun lähdetään kuin ’MM-95’-jääkiekon loppuotteluun! Suomi paitaa, lippuja ym. + se asenne ja henki maamme/joukkueemme puolesta. Megafoonista asiaa ja aiheeseen kuuluvaa musiikkia jne.” kutsussa todetaan.

Rikoskomisario Janne Koskela kertoi, että mielenosoituksen alkuvaiheessa suurin osa ihmisistä oli pukeutunut tavanomaisesti. Hänen mukaansa Suomi-teemaan pukeutujat olivat yksittäistapauksia – siellä täällä liehui Suomen lippuja.

Koskelan mukaan poliisin ensisijainen tehtävä oli lauantaina taata ihmisten perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltään.

"Mutta varaudumme myös yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseen", Koskela sanoi.

Suomen Punaisen Ristin (SPR) tiedottaja Pekka Reinikainen kertoo Torniosta, että perjantaina Suomeen saapui enemmän turvapaikanhakijoita kuin noin sataan vuoteen. SPR ei kuitenkaan laske tai rekisteröi turvapaikanhakijoita.

”Meidän käsityksemme on, että eilen tuli hirvittävä määrä ihmisiä”, Reinikainen sanoo ja kertoo SPR:n hätämajoitustiloissa käyneen 250–270 ihmistä.

Sisäministeriön lauantaisen tiedotteen mukaan perjantaina saapui kuitenkin vain vajaat 500 turvapaikanhakijaa odotetun tuhannen sijaan. ”Tornioon odotettu turvapaikanhakijoiden ruuhka jäi ennakoitua pienemmäksi”, sisäministeriö tiedottaa.

Tänään lauantaina ja sunnuntaina odotetaan suurin piirtein saman verran turvapaikanhakijoita kuin perjantaina. Reinikaisen mukaan Torniossa ei kuitenkaan ole minkäänlaista paniikkia tai hallitsematonta tilannetta, sillä turvapaikanhakijat jatkavat matkaansa nopeasti kohti eteläisempää Suomea.

Hänen mukaansa valtaosa tulijoista on miehiä, mutta myös kymmeniä naisia ja lapsia saapuu maahan. Eniten ihmisiä vaikuttaa tulevan Irakista, kuten aiemminkin.