torstai 17. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Ruotsi: Suomeen tulossa 800–1000 pakolaista päivässä

Ilta-Sanomat: Ruotsi: Suomeen tulossa 800–1000 pakolaista päivässä 17.9.2015

Ruotsiin saapuu päivittäin noin 800–1 000 pakolaista, jotka ilmoittavat pyrkivänsä edelleen Suomeen.
Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan Ruotsiin saapuu päivittäin nyt jopa 1 000 turvapaikanhakijaa. Heidän lisäkseen maahan tulee 800–1 000 pakolaista, jotka aikovat jatkaa matkaansa edelleen toiseen maahan, pääasiassa Suomeen.

– Suurin osa heistä irakilaisia, jotka haluavat Suomeen. He uskovat, että heillä on suurempi mahdollisuus saada oleskelulupa sieltä, kertoo maahanmuuttoviraston tiedottaja Fredrik Bengtsson Aftonbladetille.

Ruotsin rautatieyhtiö SJ on ilmoittanut lisäävänsä vaunujen määrää pohjoiseen menevissä junissa, kertoo Yle. Suuri osa Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista ylittää rajan Torniossa.

Yle Perämeren saamien tietojen mukaan SJ:n päätös lisätä vaunumäärää merkitsee sitä, että Suomeen pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä voi nousta jopa tuhanteen vuorokaudessa.

Ruotsikin alkaa olla vaikeuksissa noin tuhannen päivittäisen turvapaikanhakijan vastaanottamisessa.

Maahanmuuttovirasto on joutunut laatimaan kriisisuunnitelmia.

– Tilanne on hyvin vaikea. Olisi tyhmää sanoa väittää jotain muuta, toteaa Bengtsson.

– Ennustetta maahan saapuvien määrästä joudutaan tarkistamaan ylöspäin. Juuri nyt laskemme, että noin 7 000 saapuu viikoittain, mutta emme usko luvun pysyvän samana koko vuoden ajan. Tosin analyytikkojemme mukaan juuri nyt useat ovat lähdössä (pakolaisten alkuperäalueilta) ja suuntaavat Eurooppaan.