Iltalehti: Puolet turvapaikanhakijoista saa kielteisen päätöksen - maasta poistamiseen voi mennä vuosia 5.10.2015
Jos aiempien vuosien trendi jatkuu, noin puolet turvapaikanhakijoista saa kielteisen päätöksen ja määräyksen poistua Suomesta.
Maahanmuuttoviraston tuoreen arvion mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna noin 50 000 turvapaikanhakijaa.
Syksyn aikana massoittain saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukkopalautukset eivät ole vielä ajankohtaisia, sillä hakemusten käsittelyaika on normaalistikin noin puoli vuotta ja ennennäkemätön hakemussuma hidastaa prosessia entisestään.
Kun kielteinen päätös on tehty, ei sen toimeenpano tapahdu salamannopeasti. Vapaaehtoiseksi palaajaksi ilmoittautumisen takaraja koittaa 30 päivän kuluttua kielteisestä päätöksestä. Viimeistään sen jälkeen poliisi puuttuu asiaan.
- Jos ajatellaan, että albaaneja tuli elokuussa viitisensataa poistettavaa, niin irakilaisia tulee olemaan kymmenkertainen luku. Siinä ei paljon auta, vaikka vietäisiin 2-3 koneellista kuukaudessa. Se vieminen kestää kuukausia tai ehkä jopa vuosia, maasta poistamisia koordinoivan Helsingin ulkomaalaispoliisin ylikomisario Kaj Wahlman arvioi.
Pakkopalautusten kulut otetaan poliisin määrärahoista, ja lisäresursseja kaivataan. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jukka Hertellin mukaan palautuksiin on aiempina vuosina varattu noin 2,6-2,9 miljoonaa euroa.
- Ensi vuodelle on alustavasti varattu noin 4,6 miljoona, mutta se ei todennäköisesti tule riittämään.
Ulkomaalaispoliisin Wahlman toivoo, että yhä useampi palaisi lähtömaahansa vapaaehtoisesti. Samaa toivotaan myös Maahanmuuttovirastossa. Vapaaehtoiset palautukset arvioidaan paitsi inhimillisemmäksi myös yhteiskunnalle halvemmaksi tavaksi poistaa henkilö maasta.
- Vapaaehtoisesti voi lähteä omin päin tai tuetusti siten, että katetaan matkalippukustannukset ja autetaan matkustusasiakirjojen kanssa, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ylitarkastaja Mari Helenius kertoo.
Vaikea palautus
Vaan mitä todella tapahtuu, kun arviolta kymmenettuhannet tänä vuonna saapuneet turvapaikanhakijat saavat eteensä ei-vastauksen? Kuinka moni tottelee sitä vapaaehtoisesti?
- Meidän täytyy tiedottaa asiakkaita vapaaehtoisen paluun eduista, mutta varmasti silti on paljon niitä, jotka eivät halua lähteä, Helenius sanoo.
- Nyt saapuneista irakilaisista on jo palannut vapaaehtoisesti kymmeniä. Mutta kun heitä on tullut se 12 000-13 000, niin kymmenet on siinä aika pieni prosentti, Wahlman toteaa.
Muutkaan lähihistorian suhdeluvut eivät anna suurta aihetta optimismille. Poliisitarkastaja Hertellin mukaan poliisi poisti viime vuonna maasta yhteensä 2 802 henkilöä, siinä missä vapaaehtoisesti kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n avustamina palasi 318 henkilöä.
- Vapaaehtoisen palautuksen hyvä puoli on se, että esimerkiksi Irakiin, Somaliaan ja Afganistaniin on lähtökohtaisesti vaikea pakkopalauttaa. Siellä viranomaiset eivät ota meiltä pakkopalautuksina vastaan näitä henkilöitä, ja on vaikea hankkia väkisin matkustusasiakirjoja henkilölle, joka ei itse ole yhtään halukas avustamaan, Hertell kertoo.
Eniten turvapaikanhakijoita Suomeen on tänä vuonna saapunut juuri Irakista. Toisin kuin muilla Pohjoismailla, Suomella ei ole Irakin kanssa pakkopalautuksia mahdollistavaa sopimusta.