maanantai 19. lokakuuta 2015

Yle: Perussuomalaisten Raimo Vistbacka: "Suomesta lähtenyt vääriä viestejä maailmalle"

Yle: Perussuomalaisten Raimo Vistbacka: "Suomesta lähtenyt vääriä viestejä maailmalle" 19.10.2015

Muuttunut turvapaikkatilanne on tullut kaikille täysin puskista. Näin sanoo hallitusneuvotteluissa maahanmuuttopolitiikkaa linjaamassa ollut perussuomalaisten konkari Raimo Vistbacka. Vistbackan käsityksen mukaan tilannetta on pahentanut se, että Suomesta on lähtenyt vääriä viestejä maailmalle.

Raimo Vistbacka sanoo suoraan, että hänen mielestään pääministeri Juha Sipilä teki virheen, kun ilmoitti luovuttavansa asuntonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

– Ihmiskauppaa ja ihmissalakuljetusta harjoittavat rikollisjärjestöt seuraavat hyvin tarkkaan eri maanosien ja maiden tilannetta. Jos turvapaikkapolitiikkaa löysätään, niin nämä organisaatiot lähtevät välittömästi etsimään ihmisiä, joilla on riittävästi rahaa maksaa niin että heidät voidaan sitten kuljettaa uusia reittejä pitkin, selvittää Vistbacka ja viittaa tietoihin, joita hän on saanut Europol-kontaktiensa kautta.

Vistbackan käsityksen mukaan Sipilän ilmoitus oli yksi tällainen vääränsuuntainen viesti, joka noteerattiin maailmalla.

– Se on saattanut herättää ajatuksen, että Suomessa melkein jokainen koti on turvapaikanhakijoiden käytettävissä.

Raskas vastuu

Neljä vuotta sitten eduskunnasta jättäytynyt Vistbacka on seurannut hyvin tarkaan muuttunutta turvapaikkatilannetta. Se kiinnostaa aivan erityisesti sen takia, että hän oli mukana hallitusneuvotteluissa työryhmässä, joka linjasi maahanmuuttopolitiikkaa.

– Yksikään asiantuntija ei sanallakaan varoittanut tilanteen muuttumisesta. Täytyy sanoa, että tämä tilanne on tullut aivan puskista.

Raimo Vistbacka sanoo, että näinä aikoina hallitusvastuun kantaminen on raskasta. Hän kuitenkin toivoo ja uskookin, että perussuomalaiset puolueena kestää vastuun. Puolueen rivit ovat jonkin verran rakoilleet, mutta sitä Vistbacka ei pidä erityisen hälyttävänä.

Kapinoinnin Vistbacka panee ainakin osittain kokemattomuuden piikkiin.

– Kun olen katsonut, minkälaisia henkilöitä siellä on ollut, niin uskoisin, että kun heille tulee enemmän kokemusta ja ajattelukykyä, niin heilläkin ajattelutapa muuttuu.

Malttia tarvitaan

Yhden puolueen (SMP) haudannut ja perussuomalaisia perustamassa ollut Vistbacka neuvoo nuorempia välttämään nykytilanteessa äkkipikaisuutta.

– Maan taloutta ei panna kuntoon puolessa vuodessa eikä edes vuodessa. Myönnän avoimesti, että itselleni oli täysi yllätys, kun hallitusneuvotteluissa selvisi, miten kilpailukyvyttömässä tilassa maa on.

Vistbacka on päivittänyt tilannetta myös pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Timo Soinin kanssa. Sen perusteella Vistbacka arvioi, että puolueen tilanne on puheenjohtajan hallinnassa. Hän toivoo, että kaikesta kiireestä huolimatta puolueen johdolla olisi aikaa myös kenttäväelle.

– Tiedän, että tämä on kohtuuton vaatimus, mutta puolueen johdon pitäisi olla kentän kanssa välillä kasvotusten ja kertoa mikä on totuus. Ei ole hyvä, että puolueen kannattajat ovat yksinomaan julkisen sanan varassa.

Alajärveläinen valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka täytää 70 vuotta 19. lokakuuta.