maanantai 19. lokakuuta 2015

Helsingin Sanomat: Puhemies Lohela epäilee maahanmuuttajien työllistymistä

Helsingin Sanomat: Puhemies Lohela epäilee maahanmuuttajien työllistymistä 19.10.2015

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps) ei suhtaudu kovin toiveikkaasti siihen, että maahanmuuttajat saisivat Suomesta töitä.

"Työttömyys on pahentunut Suomessa eikä käännettä ole näkyvissä. Työmarkkinat ovat äärimmäisen kilpaillut ja on hirvittävän korkeaa osaamista ja vähän matalamman osaamisen työpaikkoja. Se aivan väistämättä asettaa erittäin suuret haasteet maahanmuuttajien työllistämiselle", Lohela sanoi politiikan toimittajille maanantaina.

"Tässä yhteiskunnassa pitää olla niin monenlaista osaamista, koulutusta ja kielitaitoa. On tietynlainen illuusio, että maahanmuuttajat voivat suuressa mittakaavassa olla erityinen resurssi suomalaisille työmarkkinoille. Täällä osaamisen kynnys on korkea."

Työllistymisen vaikeus muodostaa puhemiehen rajan siihen kuinka paljon yhteiskunta kykenee ottamaan vastaan tulijoita. Lohelan mukaan maahanmuuttajat eivät ratkaise esimerkiksi hoitajapuolaa.

"Maahanmuuttajuus ei tee ihmisestä hyvää siivoojaa tai lähihoitajaa. Fakta on, että työttömyys on kymmenen prosentin luokkaa ja monen maahanmuuttajaryhmän osalta moninkertainen."

Hän toivoo, että turvapaikan hakijoiden paine hiipuu. Hän viittasi pääministeri Juha Sipilän (kesk) arvioon siitä, että Suomi on jo äärirajoilla vastaanottamisessa.

"Kaikella on raja jossakin ja niin tässäkin asiassa. Jos ajatellaan vaikka majoituskapasiteettia, seinät kerta kaikkiaan tulevat vastaan, se nyt on ihan fakta."

Lohela kertoi myös eduskuntatyön kehittämisestä ja sanoi, että puhemiehistössä on pohdiskeltu miten eduskuntaan tulisi enemmän keskustelua ajankohtaisista asioista ilman erityistä tiedonantoa tai esitystä. Hän toivoi, että olisi enemmän herkkyyttä puuttua ajankohtaisiin asioihin nopealla aikataululla.

"Se palvelisi meitä kaikkia, niin hallitus kuin oppositiopuolueita."

Puhemies toivoi medialta myös kiinnostusta eduskunnan kansainväliseen toimintaan, jota hän itse pitää hyvin tärkeänä.

"Toivoisin, että media kiinnittäisi enemmän huomiota kansainväliseen työhön jota edustajat ja puhemiehistö tekevät. Meillä on tärkeää oman menestyksemme, vientimme, turismimme ja vaikuttamisen kannalta olla aktiivisia. Toivoisin, että nämä tapaamiset Suomessa ja ulkomailla saisivat muutakin huomiota kuin sen mitä ne maksavat ja kuka milläkin reissulla on käynyt."