torstai 15. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Poliisi etsii satoja laittomasti Suomessa olevia ulkomaalaisia

Ilta-Sanomat: Poliisi etsii satoja laittomasti Suomessa olevia ulkomaalaisia 15.10.2015

SUOMESSA asuu satoja muiden maiden kansalaisia laittomasti. Pakolaiskriisin myötä luku on kovassa kasvussa. IS kertoi alkuviikosta, että Suomessa laittomasti oleskelevien määrä voi nousta jopa 10 000 ihmiseen.

Vielä keväällä Suomessa oli noin 650 ulkomaalaista, joilla oli täytäntöönpanokelpoinen maastapoistamispäätös.

– Heidän joukossa oli myös sellaisia, joilla oli vankeustuomioita, huono terveydentila tai muita esteitä maasta poistamiselle. Aktiivisessa haussa ja maastapoistamisvaiheessa meillä oli noin 350 ihmistä, Wahlman sanoo.

Poliisin mukaan luku on kesän jälkeen kasvanut.


POLIISIN etsimiä, laittomasti maassa oleskelevia ulkomaalaisia asuu kaikkialla Suomessa, mutta poliisilla ei ole tarkkaa tietoa heidän olinpaikastaan. He voivat työskennellä pimeästi esimerkiksi tuttavien tai sukulaisten ravintoloissa. Osa voi ajautua tekemään rikoksia tai joutua rikollisten hyväksikäyttämiksi.

– Heitä tavataan aina silloin tällöin erilaisten poliisitehtävien yhteydessä, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jukka Hertell.

Joskus henkilöpapereiden puuttumisen vuoksi viranomaiset joutuvat tekemään aikamoista salapoliisityötä, jotta ihmiset saadaan lähetettyä lähtömaihinsa.

– Yleensä kyse on siitä, että heidän kotimaataan ei ole saatu vakuutettua siitä, että kyseessä on heidän kansalaisensa. He voivat olla sitä mieltä, että ihminen on sittenkin naapurivaltiosta. Silti aina silloin tällöin selviää, että ihminen onkin sieltä, mistä alun perin ajateltiin, Wahlman kuvailee.


POLIISIHALLITUKSEN mukaan Suomessa on ollut tavallisesti noin 150 henkilöä, jotka pakoilevat poliisia ja maasta poistamista.

– Tällaiset henkilöt etsintäkuulutetaan, ja kun heidät tavataan, poliisi poistaa heidät maasta. Yleensä heidät tavataan ennemmin tai myöhemmin, ellei hän ole jo itse poistunut maasta. Osa on jo voinut poistua Schengenin sisärajojen kautta muualle Eurooppaan, poliisitarkastaja Jukka Hertell sanoo.

Kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneet usein ensimmäiseksi valittavat päätöksestä. Joissain tapauksissa he voivat hakea oleskelulupaa uudelleen esimerkiksi avioliiton, työn tai opiskelun perusteella. Tällöin tutkitaan uudelleen, onko heillä edellytyksiä saada oleskelulupa Suomeen.