keskiviikko 21. lokakuuta 2015

MTV: Suomessa asuva irakilainen: Iso osa irakilaisista tulee tänne turhaan

MTV: Suomessa asuva irakilainen: Iso osa irakilaisista tulee tänne turhaan 21.10.2015

Osa Suomeen tulleista irakilaisista olisi syytäkin lähettää takaisin Irakiin, sanoo Suomessa asuva, Bagdadissa syntynyt Marwan Hussen.

– Heitä pitää palauttaa, koska heillä ei ole tarvetta olla täällä. 70 prosentilla ei ole tarvetta olla Suomessa, he voivat elää rauhassa Irakissa, sanoo Hussen MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa

Hänen mukaansa monet tulevat, koska heillä on vääriä käsityksiä rahan saannista Suomessa.

– Jotkut olivat kuulleet, että yksi mies oli saanut 1 500 euroa sosiaalitoimistosta. Mutta se oli väärinkäsitys. Sen voi saada palkkatyöstä bruttona, Hussen selventää.

Irakilaisia tultaneen palauttamaan takaisin Irakiin nykyistä useammin, sillä maahanmuuttovirasto kertoi eilen päivittäneensä turvallisuusarvionsa Irakista. Selvityksen perusteella monien Irakin alueiden turvallisuustilanne on lieventynyt. Maahanmuuttovirasto linjaa, että turvapaikkaa ei voi saada pelkästään sillä perusteella, että on kotoisin tietyltä alueelta.

Marwan Hussen tuli itse Suomeen vuonna 2008.

– Poliisitehtävissä ollut isäni ammuttiin Bagdadissa. Sen jälkeen muutimme äidin ja siskojen kanssa Damaskokseen Syyriassa, koska emme voineet enää elää Bagdadissa. Tulimme pakolaisina Mikkeliin.

Hussenin mukaan turvallisuustilanne vaihtelee Irakissa paljonkin alueittain.

– Pohjoisessa on turvallisempaa, mutta kun mennään vähän etelämmäksi, on turvattomampaa – Isis on siellä.

Hussen arvioi, että Irakiin palautettavat pystyvät elämään siellä hyvää elämää.

– Monella heistä on siellä työpaikka. He ovat ottaneet töistä lomaa. He ovat täällä turisteina.