perjantai 30. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Kommentti: Jos pakolaisvyöry Venäjältä alkaisi, Moskovasta kuuluisi muitakin hurjia uutisia

Ilta-Sanomat: Kommentti: Jos pakolaisvyöry Venäjältä alkaisi, Moskovasta kuuluisi muitakin hurjia uutisia 30.10.2015
Ilta-Sanomat: Näin Venäjä hyötyy Suomen pakolaiskriisistä – Tutkija: Kremlissä mietitty, voidaanko kaataa bensaa liekkeihin 29.10.2015

Jos Venäjä haluaisi kiusata Suomea pakolaisilla, sen olisi altistuttava itse ensin vyöryn uhriksi, Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen muistuttaa.

Rajavartiolaitos herätteli torstain Ilta-Sanomissa, että Venäjältä Norjaan suuntautuva turvapaikanhakijoiden aalto saattaa jatkossa kääntyä kohti Suomea, vaikka ainakin toistaiseksi itärajallamme on ollut sen suhteen rauhallista.

Venäjällä puolestaan on ehditty jo ihmetellä sitä, miksi pakolaiset eivät pyri Suomen rajalle.

– En tiedä miksi, mutta yhtään tapausta ei ole ollut. He menevät Suomeen Ruotsin kautta, sanoi Venäjän turvallisuuspalvelun Karjalan-osaston rajaviranomainen Denis Rozalinski 7x7-uutispalvelulle viikko sitten.

Aika ajoin Venäjän mediassa on näkynyt kuitenkin yksittäisiä artikkeleita, joissa on kerrottu Leningradin alueella kiinni otetuista laittomista Suomeen pyrkijöistä. Heidän joukossaan on ollut esimerkiksi syyrialaisia, jotka ovat tulleet Venäjälle opinto- tai turistiviisumilla.

Vastikään Venäjän media raportoi laajasti esimerkiksi eräästä syyrialaismiehestä, joka yritti lahjoa Venäjän rajaviranomaiset päästämään hänet Suomeen ilman Schengen-alueen viisumia.

Mies kuitenkin pidätettiin heti sen jälkeen, kun hän oli ojentanut rajaviranomaiselle liki 4 500 euron lahjuksen. Hänet tuomittiin viiden vuoden ehdolliseen vankeuteen ja maksettavaksi hän sai yli 18 miljoonan ruplan jättisakot, mikä tarkoittaa liki 265 000 euroa.

Näyttää siis siltä, että Venäjän viranomaiset halusivat tästä tapauksesta yhden varoittavan esimerkin niille, jotka pyrkivät laittomasti Suomeen.

Ei houkutella pakolaisia

Tähän asti Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin jostain syystä tulkinneet Norjan rajalla, ettei heillä ole oikeutta pysäyttää Norjaan pyrkijöitä, mutta tämäkin linja saattaa olla nyt muuttumassa.

Esimerkiksi Flashnord-uutispalvelu kertoi pari päivää sitten noin sadan hengen ryhmästä, joka valitti jääneensä jumiin Borisoglebskin raja-asemalle sen jälkeen, kun Venäjän rajaviranomaiset eivät päästäneet heitä Norjaan.

Toinen suurta huomiota saanut tapaus on syyrialaisen nelilapsisen perheen juuttuminen jo yli kuukaudeksi Moskovan lentokentälle, sillä Venäjä ei ole päästänyt heitä kentältä pois ilman viisumia.

– Kuinka Venäjä voi kieltäytyä auttamasta syyrialaisia pakolaisia, vaikka se itse osallistuu Syyrian pommituksiin? kyseli perheen puolesta vetoomuksia tehnyt Tamara Osmanova.

Edellä kerrotut esimerkit viittaavat siihen, ettei Venäjä ole ainakaan erityisesti halunnut rohkaista pakolaisia tulemaan omalle maaperälleen, vaikka nämä jatkaisivatkin matkaansa esimerkiksi Norjaan.

Kaiken lisäksi venäläisten asenteet muslimitaustaisia pakolaisia kohtaan ovat jyrkät: suuri osa kansasta suhtautuu heihin avoimen rasistisesti ja viranomaiset pelkäävät heidän perustavan Venäjälle Isis-terrorijärjestön soluja.

Massa ei ehkä tottelisi?

Tässä valossa tuntuu kaukaa haetulta se ajatus, että Venäjä voisi avata rajansa tahallaan ja lähettää sen jälkeen meille Suomeen pakolaisvirran, jolloin siitä tulisi jonkinlainen hybridisodankäynnin painostuselementti.

On nimittäin aivan eri asia iloita Moskovasta käsin siitä, että Eurooppa menee sekaisin Syyrian pakolaisista kuin päästää pakolaiset ensin Venäjälle – ja yrittää sitten tietoisesti ohjata heitä esimerkiksi Suomeen tai Baltiaan. Siinä tapauksessa myös Venäjästä itsestään tulisi ensin pakolaisaallon uhri eivätkä massat välttämättä käyttäytyisikään niin kuin suunniteltiin.

Kaiken lisäksi Venäjän rajavalvonta on turvallisuuspalvelun alainen osa presidentti Vladimir Putinin valtakoneistoa, ja sen tehtävänä on paitsi estää laittomien tulijoiden virta niin pitää oma kansa rajojen sisällä. Jos hallitsematon pakolaisvyöry Venäjälle ja Venäjältä joskus alkaisi, Moskovasta kuuluisi silloin todennäköisesti muitakin hurjia uutisia.

______________________________________

Ilta-Sanomat: Näin Venäjä hyötyy Suomen pakolaiskriisistä – Tutkija: Kremlissä mietitty, voidaanko kaataa bensaa liekkeihin

Eurooppaa koetteleva pakolaisaalto hyödyttää Venäjä-tutkijan mukaan Kremliä.
Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että Suomeen voi tulevaisuudessa hakeutua suuri määrä turvapaikanhakijoita Venäjän kautta.

Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikkö Erkki Matilainen kertoi, että Norjan pohjoiselle rajanylityspaikalle Storskogiin on tullut Venäjältä pääasiassa syyrialaisia turvapaikanhakijoita ja että Storskogin kautta on kulkenut Norjaan tänä vuonna kaikkiaan yli 2000 turvapaikanhakijaa.

Vaikka toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että turvapaikanhakijoiden liike kohdistuisi Venäjältä myös Suomeen, rajavartiolaitos seuraa tilanteen mahdollista heijastumista Suomen rajoille ja erityisesti Lapin rajanylityspaikoille.

Matilaisen mukaan ei voida mitenkään sulkea pois vaihtoehtoa, että turvapaikanhakijoiden suuri aalto suuntautuisi vielä Suomeen myös idästä, Venäjän rajan takaa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan suomalaisissa turvallisuusviranomaisissa on jo herättänyt huolta skenaario, jossa Venäjä helpottaisi turvapaikanhakijoiden siirtymistä Suomeen.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää loogisena, että Suomi varautuu idästä tulevaan pakolaisaaltoon.

– Näin tehtiin myös 1990-luvun alussa, kun pelättiin, että Neuvostoliitto hajoaa ja sieltä alkaa tulla satoja tuhansia ihmisiä. Silloin selvitettiin, mihin ihmiset sijoitetaan.

”On helpompia tapoja järjestää tänne pieniä vihreitä miehiä”

IS:n artikkelissa tuotiin esille myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin varoitus, että turvapaikanhakijoita voidaan käyttää osana hybridisodankäyntinä.

Salonius-Pasternak ei niele ajatusta, että Venäjä yrittäisi ujuttaa joitakin henkilöitä pakolaisten mukaan.

– Kyllähän ne tulevat tänne viisumeille ihan normaalistikin. On helpompia tapoja järjestää tänne pieniä vihreitä miehiä.

Ajatus pakolaisvirtoihin solutetuista taistelijoista on Salonius-Pasternakin mielestä toistoa väitteistä, joiden mukaan terroristijärjestö ISIS toisi tuhansia sotilaita Välimeren kautta aluksilla Eurooppaan.

– Eikö olisi helpompi antaa lentolippu niille taistelijoille, joilla on Euroopan passi, Salonius-Pasternak kysyy.

”Hyödyttää Venäjän nykyhallintoa ehdottomasti”

Eurooppaa koetteleva pakolaisaalto on kuitenkin Venäjän etujen mukaista, Salonius-Pasternak muistuttaa.

Vahva EU tai Nato on Venäjälle peikko. Sen sijaan Venäjälle isoja voittoja on EU:n ja Naton heikentäminen tai niiden toiminnan rikkominen.

Venäjä on huomannut, että pakolaiset ovat yksi mahdollisuus aiheuttaa hämminkiä lännessä.

– EU:ssa ollaan tavallaan yhtenäisiä, mutta on jatkuva veivaaminen ja kaikki energia menee pakolaiskysymykseen. Suomessakin olisi muita asioita, joista pitäisi keskustella.

Salonius-Pasternak ei haluaisi käyttää tässä yhteydessä hybridisodankäynti-sanaa. Hän sanoo, että sodankäynnissä valtiot ovat aina käyttäneet kaikkia mahdollisuuksia, joilla voidaan häiriköidä naapurin politiikkaa.

Kremliä hyödyttää se, jos lännessä ihmisten usko päättäjiin tai puolueisiin heikentyy.

– Nykyinen kärkevämpi keskustelu tai viranomaisten kritiikki, oli se Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa tai Saksassa, hyödyttää Venäjän nykyhallintoa ehdottomasti.

Tähän liittyen Venäjä on Salonius-Pasternakin mukaan ollut tukemassa järjestöjä, jotka arvostelevat maahanmuuttoa. Venäjä on tukenut puolueita ja eri äärijärjestöjä niin oikealta kuin vasemmalta.

– En usko, että joku on miettinyt Kremlissä, että hei varmistetaan, että Suomeen tai Saksaan menee noin ja noin monta pakolaisia. Kremlissä on nähty, että tämä hyödyttää ja mietitty, että voidaanko kaataa enemmän bensaa liekkeihin.

Venäjä intresseissä on neuvotella mieluummin yhden pienen valtion kuin koko EU:n kanssa.

Salonius-Pasternakin mielestä yliampuvia ovat arvelut, joiden mukaan Venäjä yrittäisi pakolaisvirtojen avulla miehittää alueita.

– Olisiko paras sotilaallinen tapa tuoda jengi maahan siviilivaatteissa ilman aseita.

Todennäköinen syy, miksi Venäjältä lähtisi kansanliikkeitä, olisi Salonius-Pasternakin mielestä esimerkiksi Sosnovyi Borin ydinvoimalatuho.