torstai 29. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Viranomaiset huolestuivat: Suomeen uusi pakolaisaalto Venäjältä?

Ilta-Sanomat: Viranomaiset huolestuivat: Suomeen uusi pakolaisaalto Venäjältä? 29.10.2015

On mahdollista, että Suomeen hakeutuu jatkossa suuri määrä turvapaikanhakijoita Venäjän kautta.
Pakolaisten pohjoinen reitti läntiseen Eurooppaan kulkee Venäjältä Norjaan.

Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikkö Erkki Matilainen kertoo, että Norjan pohjoiselle rajanylityspaikalle Storskogiin on tullut Venäjältä pääasiassa syyrialaisia turvapaikanhakijoita ja että Storskogin kautta on kulkenut Norjaan tänä vuonna kaikkiaan yli 2000 turvapaikanhakijaa.

Ainakaan toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että vastaava turvapaikanhakijoiden liike kohdistuisi Venäjältä Suomeen.

Rajavartiolaitos seuraa kuitenkin tilanteen mahdollista heijastumista Suomen rajoille ja erityisesti Lapin rajanylityspaikoille.

Matilaisen mukaan ei voida mitenkään sulkea pois vaihtoehtoa, että turvapaikanhakijoiden suuri aalto suuntautuisi vielä Suomeen myös idästä, Venäjän rajan takaa.

– On vaikeasti ennustettavaa, miten nämä ilmiöt nousevat esille ja lähtevät suuntautumaan. Sellainen on aina mahdollista.

Voisiko Venäjä käyttää painostuskeinona?

Ilta-Sanomien tietojen mukaan suomalaisissa turvallisuusviranomaisissa on jo herättänyt huolta skenaario, jossa Venäjä helpottaisi turvapaikanhakijoiden siirtymistä Suomeen.

Turvapaikanhakijoiden pohjoinen reitti on kulkenut Venäjältä Norjaan Storskogin rajanylityspaikan kautta. Norjan valtiojohtoa ei tilanne ole täysin miellyttänyt.

Norjan ulkoministeri Børge Brende kertoi pari viikkoa sitten pyytäneensä Venäjän ulkoministeriltä Sergei Lavrovilta selitystä siihen, miksi Norjaan tulee suuri määrä turvapaikanhakijoita Venäjältä, mutta Suomeen ei.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan varoitti tämän kuun alussa, että turvapaikanhakijoita voitaisiin käyttää osana ”hybridisodankäyntiä”.

– Alamme hiljalleen nähdä uuden poliittisen painostuksen muodon, jota kutsutaan jopa uuden tyyppiseksi hybridisodankäynniksi, jossa muuttovirroista tulee väline, ase naapureita vastaan.

Tusk ei täsmentänyt, keihin hän viittasi lausunnollaan.

Lue lisää aiheesta päivän Ilta-Sanomista.