torstai 22. lokakuuta 2015

MTV: Suomeenkin tullut lapsivaimoja – avioliittoja mitätöity

MTV: Suomeenkin tullut lapsivaimoja – avioliittoja mitätöity 22.10.2015

Mediassa on uutisoitu Eurooppaan saapuvien alaikäisten turvapaikanhakijoiden avioliitoista. Myös Suomessa ilmenee vuosittain tapauksia, joissa turvapaikkaa hakee alaikäisenä avioitunut henkilö.

– Vuosien varrella on ollut säännöllisesti yksittäisiä tapauksia, mutta ei ehkä niin räikeitä kuin Hollannissa. Henkilöt ovat tulleet Suomeen naimisissa ja myöhemmin on huomattu, että kyseessä onkin alaikäisen ja täysikäisen liitto, kertoo Espoon ryhmä- ja perheryhmäkodin johtaja Mikko Välisalo.

Välisalo kertoo, että hänellä ei ole ainakaan toistaiseksi tietoa alaikäisenä avioituneiden turvapaikanhakijoiden määrän mahdollisesta noususta pakolaiskriisin aikana.

Välisalon mukaan aviopuolisoiden iän selvittyä viranomaiset ovat hakeneet tilannekohtaisia ratkaisuja. Lähtökohtana kuitenkin on, että alaikäistä täytyy kohdella alaikäisenä.

– Siinä avioliitto mahdollisesti mitätöityy. On kuitenkin huima ero siinä, onko kyse 17- ja 23-vuotiaista vai 15-vuotias ja 40-vuotiaista, Välisalo kertoo.

Hollannissa on käyty kiihkeää keskustelua 14-vuotiaasta tytöstä, joka on kadonnut vastaanottokeskuksesta. Poliisin mukaan lapsivaimoksi epäilty tyttö on yhdeksännellä kuulla raskaana ja saattaa tarvita lääkärin apua.