lauantai 24. lokakuuta 2015

Iltalehti: Helsingissä osoitetaan mieltä - taas vaaditaan rajoja kiinni

Iltalehti: Helsingissä osoitetaan mieltä - taas vaaditaan rajoja kiinni 24.10.2015

Rajat Kiinni! -kansanliike järjestää lauantaina Helsingissä sekä Tampereella mielenilmaukset, joiden tarkoituksena on vastustaa hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa.

Tampereen keskustorilla ja Helsingin Narinkkatorilla nähdään jälleen ihmisiä banderollien kanssa.

Tänään lauantaina rajoja kiinni vaativat kokoontuvat Tampereen keskustorilla kello 13 ja Helsingin Narinkkatorilla kello 15.

Kokoontumisen tarkoituksena on mielenosoittajien tiedotteen mukaan kertoa hallitukselle, että se on väärällä tiellä. Tiedotteessa puhutaan "Lähi-idän lomailijoista", kyseenalaistetaan tulijoiden avuntarve sekä asetetaan pakolaiset ja suomalaiset köyhät vastakkain.

- Vaikutelma, että suomalaisilta köyhiltä otetaan, laiskoille vieraille annetaan, eikä mitään jää säästöön on hyvin vahva.

- Me esitämme hallitukselle kysymyksen ja Suomen kansaa kiinnostaa vastaus: Miksi asetatte tuntemattomat ja kutsumattomat maahantulijat suomalaisten edelle? Me tänne kokoontuneet suomalaiset vaadimme teiltä, edustajiltamme ja palkollisiltamme, vastausta. Vastatkaa selvästi, älkääkä kiemurrelko, sanotaan tiedotteessa.

Aiemmin Rajat kiinni -mielenosoitukset ovat saaneet aikaan vastamielenosoituksia.

Mielenilmauksien kuukausi

Lokakuussa on osoitettu mieltä rajojen sulkemista vastaan ja puolesta. Mielenilmauksiin ympäri maata on osallistunut satoja ihmisiä.

Torniossa marssittiin lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Mielenilmaus pysyi pohjoisessa rauhallisena. Samaan aikaan järjestettiin samoilla teemoilla mielenilmauksia Lahdessa, Tampereella ja Helsingissä.

Tampereen Koskipuistossa mielenilmaus äityi tuolloin tappeluksi, kun vastapuolet tapasivat toisensa. Iltalehti julkaisi tapahtuneesta myös videon, jossa rasismia vastustaneiden mielenosoittajien joukko hyökkää yhden miehen kimppuun. Poliisi tutki tapausta pahoinpitelynä sekä varkautena.

Lahdessa puolestaan poliisi teki kiinniottoja päihtymyksen takia. Poliisin mukaan ainakin yksi päihtyneistä oli kantanut rasistista kylttiä.

Helsingin mielenilmaukset rasismia vastaan ja rajojen sulkemisen puolesta johtivat puolestaan poliisin ja mielenosoittajien välisiin kahnauksiin, liikennekatkoksiin ja ainakin kuusi ihmistä otettiin kiinni.

Seuraavana viikonloppuna kokoonnuttiin jälleen. Poliisin mukaan suvaitsevaisuuden puolesta Jotain rajaa -mielenosoitukseen otti Helsingissä osaa noin 250 ihmistä ja vastamielenosoitukseen noin 150. Mielenosoitus sujui kaiken kaikkiaan rauhallisesti.

Tampereella mielenilmaus sujui niin ikään edellistä viikonloppua rauhallisemmin, poliisi pyrki pitämään vastapuolet erillään.