keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Vantaan Sanomat: Asukkaat pelkäävät turvapaikanhakijoita Vantaalla – ”Vanhemmat eivät uskalla päästää tyttöjä Jumboon”

Vantaan Sanomat: Asukkaat pelkäävät turvapaikanhakijoita Vantaalla – ”Vanhemmat eivät uskalla päästää tyttöjä Jumboon” 14.10.2015

Valtuutetut peräänkuuluttavat valistusta. Useat naiset kertovat ahdistelusta.
Vantaan vastaanottokeskusten turvapaikanhakijoista koostuvat miesporukat herättävät turvattomuutta Aviapoliksessa. Kaupunginvaltuutettu Maija Hurri (kd.) toi asukkaiden huolen esille hiljan valtuustoinfossa.

– Olen kuullut useilta kuntalaisilta, että Aviapoliksessa ollaan huolissaan alaikäisistä tytöistä. Vanhemmat eivät enää uskalla laskea heitä yksin Jumboon, koska siellä miesjoukot ovat heitä piirittäneet ja jututtaneet. Vanhemmat pelkäävät, että jotain ikävää voi sattua.

Hurrin tiedossa ei ole, että tyttöihin olisi käyty käsiksi. Seudulla liikkuvat miesjoukot aiheuttavat kuitenkin pelkoa.

– On tehtävä jotain, jottei ikäviä yhteentörmäyksiä tapahdu kantaväestön kanssa. Turvapaikanhakijoita on valistettava kulttuuristamme ja tasa-arvosta.

Aviapolis – Asukkaiden alue -Facebook-ryhmää ylläpitävä valtuutettu Jaana Huhta (vihr.) kertoo, että aihe on nostattanut netissä osin yliampuvaa keskustelua. Hänestä kantaväestöllekin tulisi antaa valistusta turvapaikanhakijoista ja eri tahojen yhteistyötä pitäisi lisätä tilanteen rauhoittamiseksi.

– Kotouttaminen on kaikkien yhteinen asia. Jos turvapaikanhakijat kohtaavat vain inhoa, kynnys toimia ikävällä tavalla madaltuu.

Nimettömänä pysyttelevä asukas kertoo, että ilmassa on suoranaista hysteriaa. Hänen mukaansa kansalaiset ovat vakavissaan perustamassa kodinturvajoukkoja naisten ja lasten turvaksi ja järjestämässä tytöille itsepuolustuskursseja. Asukkaan mukaan lukuisat, usein alaikäiset, naiset ovat kertoneet netissä kokeneensa ahdistelua.

– On kourittu, huudeltu, ahdisteltu sanallisesti. Jotkut kertovat, että heitä on seurattu Jumbossa miesporukalla ja kaupassa on ehdoteltu. Itseäni on videokuvattu ulkona.