lauantai 24. lokakuuta 2015

Yle: Poliisi näyttävästi paikalla Kampissa: Yli 20 maijaa, kymmenittäin mellakkapoliiseja

Yle: Poliisi näyttävästi paikalla Kampissa: Yli 20 maijaa, kymmenittäin mellakkapoliiseja 24.10.2015

Mielenilmaukset tietävät kiirettä Helsingin poliisille lauantaina. Huomiota herättivät iltapäivällä Kampin keskukseen pysäköity poliisiautojen kavalkadi ja luotiliiveihin sonnustautuneet poliisit.

Rajat kiinni -mielenosoituksen alkamisajaksi oli ilmoitettu kello 15. Mielenosoittajat vastustavat Suomen tämänhetkistä turvapaikkapolitiikkaa. Kamppiin on kerääntynyt myös vastamielenosoittajia, jotka pitäisivät rajat auki. Poliisi eristää kummankin porukan omalle alueelleen aukion laidoille.

– Ruotsin tapahtumat eivät varmasti tunteita laimenna. Meillä on olemassa ääripäiden ajattelua – laki on se mielipide, jota noudatetaan, sanoo Helsingin poliisin yleisjohtaja, komisario Jarmo Heinonen.

Kello 17 Kampin Narinkkatorille kokoontuu anarkistiryhmä, joka aikoo viedä yhdessä koossa lakanan perussuomalaisten puoluetoimistolle. Mielenilmaus on viittaus kansanedustaja Olli Immosen taannoisiin Facebook-kirjoituksiin ja Lahden Hennalan vastaanottokeskukseen tehtyyn hyökkäykseen.

Kampissa on lauantain mittaan myös YK-päivään liittyviä tapahtumia, kuten YK:n 70-vuotissyntymäpäivän kakkukahvit. Osallistujia päivän YK-tapahtumiin Helsingissä on eduskunnasta, tiedemaailmasta ja YK-järjestöjen johdosta.

– Jatkuvasti arvioimme, onko kukaan kohonneen riskin alla. Tämä [YK-päivä] ei kuitenkaan ole nyt vaikuttanut varautumiseemme, komisario Korhonen sanoo.

Hänen mukaansa poliisin suurin huomio kiinnittyy Rajat kiinni -mielenosoitukseen sekä sen vastustajiin. Aiempiin saman teeman ilmauksiin on osallistunut Korhosen mukaan pari sataa ihmistä.

Tuntuvalla läsnäololla poliisi pyrkii ennakolta varmistamaan, ettei yksittäisille osallistujille tai pienemmille ryhmille synny rähinähaluja.