tiistai 27. lokakuuta 2015

HS: Välimerelle matkaavaa Orpoa turhauttaa Euroopan toimettomuus pakolaiskriisissä – Merkeliä ja Sipilää hän ei arvostele

Helsingin Sanomat: Välimerelle matkaavaa Orpoa turhauttaa Euroopan toimettomuus pakolaiskriisissä – Merkeliä ja Sipilää hän ei arvostele 27.10.2015

Sisäministeri Petteri Orpo on turhautunut Euroopan maiden keskinäiseen riitelyyn ja toimettomuuteen koko maanosaa ravistelevan pakolaiskriisin hoidossa. Hänen mukaansa suoran toiminnan suomalaisen on vaikea ymmärtää, miksi päätösten toimeenpaneminen vie niin pitkään.

”Tämä on pakko ratkaista. Muuten ei ole Eurooppaa sellaisena kuin se nyt tunnetaan.”

Orpo kertoi näkemyksistään Helsingin Sanomille lennolla Helsingistä Roomaan maanantai-iltana. Orpo tutustuu tällä viikolla Italian ja Maltan toimiin pakolais- ja siirtolaisvirtojen hallinnassa.

Orpo kertoi iloitsevansa siitä, että Suomeen tulevat ihmismäärät ovat ainakin hetkittäin tyrehtyneet. Nyt on kirjattu jo pari kolme päivää, jolloin turvapaikanhakijoita on ollut alle sata – sen jälkeen kun tilanne äityi historiallisen mittaluokan kriisiksi aiemmin syksyllä.

Suomen tilanteen hellittäminen ja haltuunotto muun muassa Tornion järjestelykeskuksen avulla ei kuitenkaan tarkoita, että pahin olisi ohi.

”Valitettavasti ei. Kun tänään ja viime päivinä on katsonut uutiskuvia Balkanilta, niin ei voi sanoa, että tilanne olisi ohi. Me emme pysty sanomaan vieläkään, kuinka moni heistä on tulossa Suomeen”, Orpo sanoo.

Orpon mukaan on mahdollista, että Saksan liittokanslerin Angela Merkelin avoimien ovien politiikka on lisännyt maan vetovoimaa pakolaisten ja siirtolaisten silmissä. Ministeri ajattelee kuitenkin, että Merkelin johtama Saksa on ollut esimerkillinen humanitaarisuuden puolustaja kriisin aikana.

”En minä haukkumaan lähtisi. Päinvastoin korostaisin, kuinka suurta humanitaarista roolia Saksa on näytellyt. Mutta Saksallakin on rajansa, kuten olemme nyt nähneet.”

Suomen pääministerin Juha Sipilän (kesk) lupaukseen avata kotinsa ovet turvapaikanhakijoille Orpo antaa kierteisen vastauksen. Hänen mukaansa Sipilän ele oli tärkeä ajankohtana, jolloin keskustelu asian tiimoilta kävi kuumana.

”Pääministeri teki tärkeän teon siinä, että hän ravisteli suomalaisia siihen, että meillä on velvollisuutemme ja vastuumme. Se että jos viesti on sitten kääntynyt tervetulotoivotukseksi, niin se on hieman hankalampi kysymys”, Orpo sanoo.

Orpon mukaan suuri kiitos Suomen tilanteen rauhoittumiselle kuuluu sisäministeriölle, muille viranomaisille ja kolmannelle sektorille, kuten Suomen Punaiselle Ristille. Hänen mukaansa kaikki ei kuitenkaan sujunut kuin valssi alussa, kun turvapaikanhakijoita vaelteli hallitsemattomasti eri puolille Suomea.

”Tässä oli hämmennys, miettiminen ja sen jälkeen ratkaisuja, ja ne onneksi toimivat”, hän sanoo.

Välimeren matkansa aikana Orpo tapaa paikallisia virkaveljiään, pakolaisjärjestöjen edustajia ja vierailee esimerkiksi EU:n perustaman ihmissalakuljetuksen vastaisen sotilasoperaation Eunavforin keskuksessa sekä Italian rannikkovartioston komentokeskuksessa.

Keskiviikkona on luvassa ajatuksia herättävä vierailu Euroopan suurimpaan turvapaikanhakijoiden keskukseen Cara Mineoon Sisiliassa. Yli 3000 ihmistä majoittava keskus on getoksi haukuttu entinen Yhdysvaltain asevoimien tukikohta, jota useat skandaalit ovat varjostaneet ja jonka sulkemista moni italialainen poliitikko on vaatinut.