torstai 29. lokakuuta 2015

HS: Imaami haluaa pääkaupunkiseudulle viisi suurmoskeijaa: ”Itäkeskuksessa rukoillaan kadulla jopa talvella”

Helsingin Sanomat: Imaami haluaa pääkaupunkiseudulle viisi suurmoskeijaa: ”Itäkeskuksessa rukoillaan kadulla jopa talvella” 29.10.2015

Pääkaupunkiseudulle tarvitaan Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Anas Hajjarin mukaan ainakin viisi suurmoskeijaa. Helsinkiin suunnitteilla oleva yksi iso moskeija on hänen mielestään askel parempaan suuntaan, mutta jo vuosia jatkunutta tilapulaa sillä ei ratkaista.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

”Helsingin alueella on suuri määrä muslimeja, joille nämä nykyiset rukoustilat eivät riitä. Monesti ihmiset joutuvat rukoilemaan vuoroissa perjantairukouksissa”, Hajjar kertoo HS:lle.

”Jos käyt Itäkeskuksessa, niin näet, että ihmiset rukoilevat kaduilla jopa talvisin.”

Eid-rukouksia eli juhlarukouksia varten muslimit vuokraavat puolestaan ylimääräisiä tiloja ympäri Helsinkiä. Juhlarukouksiin osallistuu Hajjarin mukaan yksin Helsingissä noin 10 000 ihmistä.

Helsingissä on tällä hetkellä parisenkymmentä muslimien rukoustilaa, jotka ovat verrattain pieniä ja toisten rakennusten yhteydessä. Suunnitteilla olevaan suurmoskeijaan on kaavailtu rukoustilaa noin 1 500 ihmiselle.

Myös Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtajana toimiva Hajjar arvioi, että Helsinkiin suurmoskeijoita tarvittaisiin paitsi keskustaan myös ainakin itään ja pohjoiseen. Hänen mukaansa isot moskeijat olisivat tarpeen myös Vantaalla ja Espoossa.

Näillä viidellä suurmoskeijalla katettaisiin Hajjarin mukaan vasta nykytilanne ja päästäisiin eroon hätäratkaisuista eli esimerkiksi juhlarukouksien lisätiloista. Muslimien määrä on kuitenkin kasvussa, ja viime kuukausina moskeijoiden kävijämääriä ovat kasvattaneet erityisesti turvapaikanhakijat.

”Päivittäisrukouksissa ei käy niin paljon ihmisiä kuin juhlarukouksissa. Mutta jos miettii tulevaisuutta, niin yksi iso moskeija ei riitä. Tämä on ihan yksi plus yksi -tilanne”, Hajjar toteaa.

Suomen Siirtolaisuusinstituutin mukaan arvion mukaan Suomessa on noin 65 000 muslimia. Arvio on tehty ennen turvapaikanhakijoiden määrän äkillistä kasvua, joskaan kaikki turvapaikanhakijat eivät toki ole muslimeja.

Hajjar ei näe suurmoskeijoita pelkkänä lääkkeenä rukoushuoneiden ruuhkien purkamiseen, vaan niiden avulla pystyisi myös muun muassa ehkäisemään mahdollista radikalisoitumista. Näin siksi, että musliminuoret voisivat kokea olevansa nykyistä paremmin hyväksyttyjä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Helsingin moskeijahanketta on ajamassa Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus sekä Suomen muslimiliitto ja Suomen musliminaiset. Ainakin alkuvaiheessa hanke on saanut rahoitusta muun muassa Persianlahden saarivaltio Bahrainista.

Helsingin Sanomat uutisoi heinäkuussa, että Helsingin kaupunki oli sovitellut moskeijaa alustavasti kolmeen eri paikkaan: Hanasaaren voimalan lähelle Sörnäisiin, Verkkosaaren pohjoispuolelle Hermannin rantatien varteen tai Itä-Pasilaan vastapäätä Mäkelänrinteen uimahallia.

Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokuksen puheenjohtajan Ilari Rantakarin toiveissa on ollut saada tontti metroyhteyden varrelta Kalasatamasta.

Moskeija olisi suunnitelmien mukaan osa noin 20 000 neliön kokonaisuutta, johon kuuluisi myös palvelu- ja konferenssikeskus.