keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Savon Sanomat: Pakolaisinfo Suonenjoella: Äidit huolissaan tyttäristään

Savon Sanomat: Pakolaisinfo Suonenjoella: Äidit huolissaan tyttäristään 14.10.2015
Savon Sanomat: Pakolaisinfo Suonenjoella: Kulttuurien törmääminen on jo todellisuutta

Pakolaisinfossa Suonenjoella paljastui, että Vanhassa Maamiehessä on ollut mielenosoitus ruuan takia.

Naapurissa asuva Mika Heikkinen kertoi, että hätämajoituspaikkaan oli ajanut kolme poliisiautoa.

– Ihmettelen, ettei tästä ole mitään kerrottu lehdissä.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen vahvisti, että näin oli käynyt.

– Parikymmentä nuorta pakolaismiestä osoitti mieltään siksi, että haluavat laittaa itse ruokaa. Puhutimme heitä siinä ja tilanne rauhoittui.

Pohjolaisen mukaan poliisista oli parempi, ettei asiasta informoitu mediaa.

– Alkuperäinen hälytys antoi ymmärtää, että kyse olisi ollut vakavammastakin tilanteesta.

Pakolaisinfossa tyttäriensä puolesta huolta kantaneita äitejä poliisi rauhoitteli myös, mutta kehotti heti ottamaan yhteyttä 112:een, jos tilanne koetaan ahdisteluksi tai uhkaavaksi.

– Toimme tyttärieni kanssa vaatteita hätämajoitukseen, kun mies tuli ja suuteli tyttäriäni otsalle. Eivät tyttäret ole sellaiseen tottuneet, kertoi Sanna Karhunen.

– Meidän kahden murrosikäisen tytön perään oli vihellelty, ja kun tytöt tulivat kotiin, he olivat ahdistuneita. He kokivat, että heitä oli lähennelty sopimattomasti, kertoi puolestaan Tiia Laitinen.

Äidit ovat huolissaan, voiko tyttäriä enää yksin laskea Suonenjoen keskustaan, missä ei koskaan aiemmin ole ollut vastaavia tilanteita.

Myös Oskari Pulkkinen oli ollut todistamassa tilannetta, jossa pakolaismiehet lähestyivät nuoria naisia heidän mielestään sopimattomasti.

– Tulivat ihan kiinni heidän iholleen. Miten tällainen voidaan estää? hän kysyi.

Ylikomisario Pohjolainen muistutti, että kyse on kulttuurieroista ja siitä, että naisen asema on pakolaisten lähtömaissa ihan toinen.

– Näihin tilanteisiin on vain puututtava ja tehtävä heille selväksi, ettei käytös ole sopivaa.

___________________________________

Savon Sanomat: Pakolaisinfo Suonenjoella: Kulttuurien törmääminen on jo todellisuutta

Futurian auditoriossa ei ole koskaan ollut niin paljon väkeä kuin keskiviikkoiltana pidetyssä SPR:n pakolaisinfossa. Suonenjokelaisia tuli paikalle vajaat kaksisataa.

Alun tietopaketin jälkeen alkaneessa keskustelussa pintaan nousivat pelot etenkin tyttöjen ja naisten asemasta. Myös huoli siitä, kuinka kaupunki taloudellisesti selviää taakasta ja saa palvelut järjestettyä, askarrutti. Muutamia sapetti vastaanottorahan maksaminen pakolaisille, joitakin pakolaisten paperittomuus.

Katso kuvasarja paikallaolleesta yleisösä, joka taputti kymmeniä kertoja mieluisille kommenteille. Näitä oli toisaalta pakolaisten toivottaminen Kuopioon, toisaalta kiitollisuus siitä, että Suonenjoella on halukkaita auttajia.

Yleisö ihmetteli, ettei hätämajoitustilat Vanhasta Maamiehestä vuokrannut yrittäjätaho tullut infoon paikalle.

Kaupunginjohtaja Juha Piiroinen totesi yleisölle, että kaupunki yrittää tehdä parhaansa.

– Tärkeää on kuitenkin, että saamme oikeaa tietoa. Pakolaisten määrästäkin saimme tiedon vasta eilen illalla. Tämän tilanteen hoitaminen on kaupungille tosi suuri haaste.

SPR:ää arvosteltiin useissa puheenvuoroissa tilanteen hoidosta. Siitä, ettei tietoa ole annettu ajoissa, mutta myös siitä, onko kotouttamistoiminnan resursointi lainkaan riittävä.

SPR on palkannut jo lisää työntekijöitä Vanhaan Maamieheen. Aiemman neljän sijaan ohjaajia on nyt kahdeksan plus sairaanhoitaja ja kaksi yövartijaa, kertoi aluetyöntekijä Jaana Vilhunen.

Yleisön keskuudessa tuohtumusta aiheutti myös SPR:n toiminnasta Vanhassa Maamiehessä vastaavan johtaja Ari Kurosen tapa vastailla kysymyksiin. Pelkojen ja ongelmien vähättely ja vitsiksi vääntäminen ei toiminut, kun ihmiset ilmaisivat huolensa mahdollisesta tuberkuloosiriskistä, koska pakolaisten terveystarkastukset ovat tekemättä.

Varsinaisen kohahduksen yleisössä aiheutti Kurosen neuvo tyttölapsiensa turvallisuudesta huolta kantaneille äideille.

– Käskekää heidän sanoa häiriöksi oleville pakolaismiehille, että isäni ja veljeni eivät tykkää tästä, neuvoi Kuronen.

– Olette heikosti tiedottaneet kaupunkia ja nyt vastailette ylimielisesti kysymyksiimme. Se ei tilannetta helpota, näpäytti yleisöstä Juha Lötjönen.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen rauhoitti tilannetta useaan otteeseen vakuuttamalla, ettei suonenjokelaisten perusturva tule pakolaisten takia horjumaan.

– Nyt jäitä hattuun kaikki, toisti hän.

– Mistä niitä jäitä saa, kysyttiin lopulta yleisöstä.

Pohjolainen korosti, että monet ongelmat johtuvat kulttuurieroista.

– Pakolaisille on annettava mahdollisimman pian tietoa säännöistämme. Kyseenalaisiin tilanteisiin on puututtava. Meidän kaikkien on osallistuttava kotouttamiseen.

SPR:n Vilhunen vahvisti kuitenkin tilaisuudessa, ettei kotouttaminen ole edelleenkään alkanut Vanhassa Maamiehessä.

– Vasta suojaa ja ruokaa voimme tarjota.

Infossa kerrottiin, että aikuispakolaisten terveydenhuolto järjestetään Kuopion Terveystalossa.

– Mietimme pitäisikö röntgenrekka tilata kuitenkin tänne, ettei tarvitsisi pakolaisia Kuopioon kuskata, kertoi Kuronen

Uutena tietona tuli, että lasten ja raskaana olevien naisten terveydenhuolto annetaankin perusterveydenhuollon kautta eli Suonenjoen terveyskeskuksessa.

– Suonenjoella on nyt kaksi raskaana olevaa pakolaisäitiä, kertoi Vilhunen.

Etenkin alussa vapaaehtoisvoimin hoidettu terveyspiste Vanhassa Maamiehessä on ollut tosi kuormittunut, myönsi Vilhunen ja kiitteli kovasti kaikkia vapaaehtoisia auttajia.

Opetuksen järjestämisestä Kuronen käytti ilmaisua ”se on veteen piirretty viiva”, vaikka ministeriö on käskyttänyt aloittamaan mahdollisimman pian.

– Meillä on hätämajoituksesta sopimus 2.12. asti. Ei voida edellyttää, että kunta ennen sitä järjestää opetusta. Lapset on ensi rokotettavakin.

Yleisöä askarrutti, kuinka kauan pakolaiset ovat Suonenjoella.

– Sitä ei voi tietää. Neuvottelemme joka suuntaan vapaista tiloista. Myös vanhan Maamiehen yrittäjien kanssa, sanoi Kuronen.

SPR muisutti, että pakolaisilla on vapaa liikkumisoikeus Suonenjoella.

– Heillä on myös oikeus lähteä kolmen päivän lomalle vaikkapa tuttujen luo, kunhan he ilmoittavat meilla sijaintinsa.

Vilhunen haastoi suonenjokelaisia myös tarjoamaan askareita pakolaisille, jotka voivat tehdä vapaaehtoistyötä.

– Meillä olisi tarjolla lehtien haravointia. Mistä niitä voi tilata, tarttui tarjoukseen heti kapunginvaltuutettu Timo Sorsa (kok.).

Kansallisuuksia kuudesta maasta

Suonenjoella on kaikkiaan 205 pakolaista. He ovat irakilaisia, afgaaneja, somaleja, kurdeja, libyalaisia ja syyrilaisia. He puhuvat arabiaa, farsia, kurdia sekä osa englantia.

Suurin osa on irakilaisia perheitä. Suurimmissa perheissä on kuusi lasta.

Pakolaisista 106 on lapsia. Heistä 20 on yksin Irakista ja Afganistanista tulleita 14–17-vuotiaita poikia.

Lapsista 39 on 1–6-vuotiaita, alakouluikäisiä 7–12-vuotiaita on 34, yläkouluikäisiä 13–16-vuotiaita on 11 ja 17–18-vuotiaita 22.