torstai 29. lokakuuta 2015

HS: Netissä levitettiin perätöntä huhua raiskauksesta Helsinki-Vantaalla – poliisi tuomitsee vihapuheen

Helsingin Sanomat: Netissä levitettiin perätöntä huhua raiskauksesta Helsinki-Vantaalla – poliisi tuomitsee vihapuheen 29.10.2015

Poliisi paheksuu sosiaalisessa mediassa levinneitä perättömiä huhuja, joiden mukaan ulkomaalaiset henkilöt olisivat syyllistyneet joukkoraiskaukseen Helsinki-Vantaan lentoaseman parkkipaikalla.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos sai väitetystä tapahtumasta tiedon Facebookin ja Twitterin kautta. Poliisin selvitysten perusteella paljastui, että ainoat viitteet tapahtumasta ovat sosiaalisessa mediassa liikkuvat huhut.

”Asialla ei ole mitään totuudenperää. Väitettyä asianosaista henkilöä tai tekijöitä ei ole löytynyt”, sanoo rikoskomisario Kimmo Hyvärinen.

Poliisin tämän hetkisten tietojen mukaan kyseessä on perätön huhu, joka on lietsonut vihapuhetta.

”Ainahan tällaisia rikkinäisiä puhelimia on ollut, mutta ehkä ihmiset uskovat asioita helpommin, kun ne on kirjoitettu sosiaalisessa mediassa. On muutamia henkilöitä, jotka ovat hyvin aktiivisia ja käyttävät tilannetta hyväkseen”, Hyvärinen sanoo.

Hyvärinen epäilee, että turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä näkyy nettikeskustelussa selvästi. Hänen arvionsa mukaan ulkomaalaisiin kohdistuvien perättömien huhujen levittäminen ei ole kuitenkaan lisääntynyt.

Hyvärisen mukaan Helsinki-Vantaan väitetyssä raiskaustapauksessa poliisi ei ole kuitenkaan käynnistänyt tutkintaa, jossa epäiltäisiin jonkun tai joidenkin henkilöiden syyllistyneen huhujen levityksessä rikokseen.

”Ihmisten pitäisi muistaa, ettei nettiin kannata ihan mitä tahansa mennä kirjoittamaan. Jossain vaiheessa kansanryhmää vastaan kiihottamisen raja tulee vastaan”, Hyvärinen sanoo.

Hyvärinen myöntää, että poliisin mahdollisuudet seuloa netin keskusteluja ovat varsin heikot. Hän toivoo yleisesti medialta tarkkaa lähdekritiikkiä ennen kuin esimerkiksi raiskauksista uutisoidaan sosiaalisessa mediassa leviävien tietojen pohjalta.

”Media on hypännyt tähän kelkkaan mukaan, kun joku kirjoittaa Facebookissa jotain, niin se on helposti uutinen.