perjantai 30. lokakuuta 2015

Yle: Jämsässä hallintokähinä vastaanottokeskuksesta – Pekka Kataja kutsui lautakunnan hätäkokoukseen

Yle: Jämsässä hallintokähinä vastaanottokeskuksesta – Pekka Kataja kutsui lautakunnan hätäkokoukseen 30.10.2015

Jämsän sivistyslautakunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Pekka Kataja on kutsunut sivistyslautakunnan hätäkokoukseen ensi tiistaina. Kokouksen syynä on Jämsän Auvilan kampukselle perustettava turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Katajan mukaan keskus muodostaa turvallisuusriskin. Jämsän hallintojohtaja Annaliisa Lehtinen tyrmää Katajan koollekutsun.

Pekka Kataja vastustaa pontevasti hätämajoituskeskuksen perustamista Auvilan yläkoulun välittömään läheisyyteen.

– Siellähän voi olla vaikka minkälaisia rikollisia, Isiksen terroristeja tai potentiaalisia seksuaalirikollisia. Elikkä tähän on pakko sivistyslautakuntana puuttua, koska meille kuuluu koulujen turvallisuusasiat, Kataja perustelee.

Sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Erkki Mäntylä ei allekirjoita Katajan näkemystä ja hätäkokouksen koollekutsumista.

– Itse en näe sellaista riskiä, että tässä pitäisi nyt hätäliikkeitä tehdä. Nämä on Pekka Katajan henkilökohtaisia mielipiteitä ja niihin en yhdy tässä vaiheessa, linjaa Mäntylä.

Jämsän sivistyslautakunta oli koolla viime tiistaina 27. lokakuuta ja kokouksessa hätämajoituskeskusta ei käsitelty lainkaan.

Hallintojohtaja ei lämpene hätäkeskukselle

Jämsän hallintojohtaja Annaliisa Lehtinen puolestaan katsoo, että Katajan kutsuma hätäkokous ei ole asianmukaisesti valmisteltu ja sen toimivalta asiassa on vähintään kyseenalainen. Myöskään kaupungin poliisin kanssa käymät keskustelut eivät ole tukeneet Katajan väitteitä turvallisuusuhkista.

– Hallintosääntömme mukaan toimielimen puheenjohtaja antaa kokouskutsun. Kokouskutsussa on ilmoitettava kokouksen aika ja paikka sekä asialista on lähetettävä, mikäli mahdollista vähintään kolme päivää ennen kokousta kirjallisesti kokoukseen osallistujille.

Lehtinen muistuttaa, että päätöksenteko hallintoasioissa tapahtuu esittelyn perusteella. Lautakuntien puheenjohtajat eivät valmistele esittelytekstejä, vaan työnjako on selkeä: valmistelu kuuluu virkavastuullisille viranhaltijoille.

– Pekka Katajan kokoukseen käsiteltäväksi esittämät kysymykset ovat osin sellaisia, joihin kunnallisessa menettelyssä ei voida selvittää ja tutkia, vaan toimivalta on turvallisuuskysymyksistä vastaavilla valtion viranomaisilla, kuten poliisiviranomaisella, kertoo Lehtinen.

– Sivistyslautakunta voi puheenjohtajan kutsusta nytkin toki kokoontua pitämään kokousta, mutta katson, että kyseisessä kokouksessa ei ole asianmukaisesti valmisteltua esityslistaa, jonka perusteella se voisi tehdä päätöksiä.

Lehtisen mukaan Jämsän hallintosääntö ei tunne hätäkokous –termiä. Asioista päättäminen kiireellisenä vaatii myös aina kiireellisyyden perustelemisen.

– Viranhaltijat valmistelevat vastaanottokeskukseen liittyviä kysymyksiä toimivaltaisille toimielimille tarvittaessa myös nopealla aikataululla. Vastaanottokeskus toiminnan käynnistymiseen liittyy runsas määrä selvitettäviä asioita, joihin on jo ryhdytty, kertoo hallintojohtaja Lehtinen.