sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Irakilaiset turvapaikanhakijat urakoivat renkaidenvaihdossa Oulussa: ”Olemme iloisia, kun voimme auttaa suomalaisia”

Ilta-Sanomat: Irakilaiset turvapaikanhakijat urakoivat renkaidenvaihdossa Oulussa: ”Olemme iloisia, kun voimme auttaa suomalaisia” 25.10.2015

Irakilaiset turvapaikanhakijat järjestivät sunnuntaina Päivärinteen hätämajoitusyksikössä talvirenkaiden vaihtotempauksen.

Kolme irakilaista automekaanikkoa ja neljä avustajaa urakoivat syksyisessä vesisateessa turvallisia kumitassuja paikallisten autoihin hymyssä suin. Työtä tehtiin rivakasti, sillä tunnissa ja vartissa parikymmentä muhoslaista oli jo saanut talvirenkaat autonsa alle.

– Kaikki haluavat tehdä jotain, täällä Muhoksella ja Oulussa. Tämä on hauskaa. Olemme iloisia, kun voimme auttaa suomalaisia ihmisiä. Emme halua rahaa, vain auttaa, Arkam Jamal Hamdoon totesi renkaiden vaihdon tuoksinassa.

Turvapaikanhakijat tekivät renkaidenvaihdon ilmaiseksi, koska halusivat tehdä jotain hyödyllistä. Asiakkailla oli toki mahdollisuus halutessaan maksaa jotain turvapaikanhakijoiden harrastustoiminnan kassaan.

Idea tempaukselle lähti Muhoksen Päivärinteellä Pohjois-Pohjanmaalla asuvilta hätämajoitusyksikön irakilaisilta. Päivärinteen SPR:n paikallisista asukkaista koostuva tukiryhmä tarttui ajatukseen ja toteutti sen.

– Saatiin pojille paikalliselta yrittäjältä ammattivälineet. Kun ensimmäiset autot tulivat, neuvoimme ja opastimme välineiden käyttöön. Nyt on vain katsottu päältä, kun he urakoivat, naurahtaa työnjohtajana tempauksessa ollut tukiryhmäläinen Markku Lehtiniemi.

Irakilaisten työinto tarttui ja hymy levisi. Taukoja ei pidetty, vaan uusi auto otettiin työn alle pienestä jonosta heti edellisen perään.

– Irakilaisista voi kyllä sanoa, että he ovat valmiit mihin tahansa työhön. Heillä on kaikkeen työhön hieno asenne, kehaisi Lehtiniemi.

Arkamia ja hänen kumppaneitaan kylmä sadesää ei näyttänyt haittaavan, mutta kun puhe kääntyi Suomen säähän, nuorta miestä alkoi naurattaa.

– Emme ole oikein tottuneet näin kylmään. Onhan tämä outoa meille. Ei sää nyt niin huono vielä ole, hän hymyilee diplomaattisesti.

Talven ja lumen tuloa Arkam ei innolla odota, mutta aikoo ottaa siitäkin ilon irti, koska nyt ollaan Suomessa.

– Säiden vertailu kotimaan ja Suomen välillä on turhaa, koska erot ovat niin isot. Oudoltahan se voi tuntua, kun meillä saattaa Irakissa 50 astetta lämmintä ja täällä saman verran pakkasta.