keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Yle: Kuntaliitolta vakava varoitus: Pakolaisten kotouttamisessa on onnistuttava

Yle: Kuntaliitolta vakava varoitus: Pakolaisten kotouttamisessa on onnistuttava 14.10.2015

Kuntaliiton varapuheenjohtajan Timo Kietäväisen mukaan epäonnistuminen pakolaisten kotouttamisessa johtaa vakaviin ongelmiin kuntataloudessa.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ei ole tyytyväinen parhaillaan Suomessa käytävään keskusteluun turvapaikanhakijoiden tilanteesta.

– Nyt keskustellaan liikaa vastaanottokeskuksista ja hätämajoituksista. Isoin haaste kuitenkin on, miten huolehdimme oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kototuttamisesta, Kietäväinen sanoo.

Kuntaliitto pyytää kiinnittämään vakavasti huomiota edessä olevan pakolaisten kotouttamisprosessin ongelmiin. Kietäväisen mukaan asia on keskeinen koko kuntatalouden kannalta.

Korotuksia kuntaveroihin?

Kuntaliitto korostaa kotouttamisen merkitystä, koska epäonnistuminen kotouttamisessa johtaisi erittäin vakaviin talousongelmiin suomalaiskunnissa. Kietäväisen mukaan tilanne koskee kaikkia kuntia ja se voi aiheuttaa pahimmillaan reippaan korotuspaineen kuntaverotukseen.

– Jos näistä henkilöistä iso osa jää työttömyysturvan tai toimeentulotuen varaan, niin silloin on kyllä erittäin vakava tilanne.

Työryhmä pohtimaan kotouttamisen pullonkauloja

Kuntaliitto on jo esittänyt työryhmän perustamista poistamaan kotouttamisessa olevia ongelmia. Kietäväisen mukaan pahimmat ongelmat ovat viranomaisten välisessä tiedonkulussa.

Varatoimitusjohtaja muistuttaa, että viime vuonna vain 1300 pakolaista kyettiin kotouttamaan kuntiin yhteisesti sopien. Nyt turvapaikanhakijoita on Suomessa moninkertainen määrä.

– Eihän tästä mitään tule, jos yhteistyö on tällä tasolla valtion ja kuntien virkamiesten välillä, Kietäväinen tuhahtaa.